Paraziţii din alimente. Ce trebuie făcut pentru a nu te îmbolnăvi mâncând

Paraziţii din alimente. Ce trebuie făcut pentru a nu te îmbolnăvi mâncând

Parazitii din alimente sunt inamici nevazuti ce pot provoca multe neplaceri. Mai ales acum, cand oamenii se indreapta din ce in ce mai mult catre o diete sanatoase si consume foarte multe fructe si legume. Daca nu sunt manevrate corespunzator, parazitii din alimente vor ajunge direct in organismul nostru.

Listeria, parazitul din fructe, legume, lapte si mezeluri

Bacteria Listeria contamineaza produsele proaspete, fructele si legumele si se manifesta prin febra, dureri musculare, crampe sau diaree. Infectia se poate instala dupa doua zile, uneori chiar si dupa doua luni de la infestare. Pentru a se preveni infestarea cu bacteria listeria produsele proaspete trebuie spalate temeinic si lasate sa se zvinte. Apoi se depoziteaza la frigideri la temperaturi mai mici de 4 grade. Curatati temeinic orice obiect sau suprafata care a intrat in contact cu fructele si legumele proaspete. De asemenea, bacteria listeria poate fi gasita in laptele proaspat, uneori si in iaurt sau branza Brie sau feta. Din lapte, listeria disparte numai prin pasteurizare. Si mezelurile sunt expuse riscului de a fi infestate cu bacteria listeria. Odata ajunsa in fabricile de mezeluri, bacteria poate supravietui ani intregi.

Salmonela, parazitul din oua, pui, fructe si legume, alimentele procesate

Bacteria salmonela afecteaza puii si ouale acestora. Chiar daca ouale sunt proaspete, ele tot pot fi purtatoare de salmonela pentru ca bacteria intra in ou inainte de a se forma coaja. Infectia cu salmonela se manifesta prin crampe stomacale, febra, diaree, la 12 pana la 72 de ore de la infestare. Boala dureaza in medie 7 zile. Ce aveti de facut pentru a nu avea probleme? Fierbeti ouale tari, gatiti puiul la temperaturi ridicate, peste 74 de grade celsius, separat de alte alimente, spalati-va temeinic pe maini, curatati vasele, ustensilele si orice alt obiect utilizat la gatit. Chiar daca salmonela este comuna produselor din pui, ea mai poate fi gasita si pe rosii, ardei iuti, salata verde si papaya. Asigurati-va ca spalati temeinic fructele si legumele si pastrati-le la frigider la mai putin de 4 grade Celsius. Infestarea cu salmonela poate fi fatala batranilor si bebelusilor. Nici alimentele procesate (chipsuri, supe, unt de arahide, chiar si alimentele congelate) nu scapa de riscul infestarii cu salmonela. Carnea este si ea in pericol, indiferent ca este de porc, de miel, de curcan. Pentru a fi siguri ca nu patiti nimic gatiti-o la temperaturi mai mari de 74 de grade Celsius. De asemenea, daca in timpul gatirii folositi mai multe tipuri de carne, spalati-va temeinic pe maini si curatati suprafetele de fiecare data cand atingeti un alt tip de carne. Citeşte continuarea pe Sfatulparintilor.ro.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.