Mucegaiul te poate îmbolnăvi grav! Începe cu un simplu strănut…

Mucegaiul te poate îmbolnăvi grav! Începe cu un simplu strănut…

Mucegaiul atacă pe trei căi: infecţii, alergii şi toxicitate. Dacă un sistem imunitar puternic reuşeşte să-i ţină piept, cei cu o imunitate problematică sunt victime sigure: vorbim despre copii, femei gravide, persoane vârstnice sau cu o sănătate precară. Pentru toţi aceştia, infecţiile sistemice cu mucegaiuri pot fi fatale.

Atacă pe toate fronturile
Expunerea la aerul contaminat cu mucegai afectează mai multe orga sisteme: sistemul respirator, sistemul nervos, sistemul imunitar, sistemul hematologic şi pielea.

Simptomele care ar trebui să-ţi dea de gândit:
·    strănutul în rafale, de (tot) mai multe ori pe zi, secreţii nazale, tuse, laringită (fără să fii răcit)
·    ochii iritaţi, erupţii pe piele
·    dureri musculare şi/sau de articulaţii
·    oboseală, slăbiciune
·    disfuncţii neurocognitive, pierderi de memorie
·    sinuzite, probleme respiratorii
·    dureri de cap
·    probleme gastrointestinale
·    iritabilitate, anxietate, depresie
·    probleme de vedere
·    senzaţii de apăsare în piept, palpitaţii ale inimii
·    insomnie, ameţeală, letargie, greaţă
·    amorţeală, furnicături, tremurături
·    erupţii pe piele
·    sete crescută, tendinţe de urinare frecventă.

Risc mortal pentru copiii sub 7 ani
Unele din cele mai agresive tipuri de mucegai – Stachybotrys, Aspergillus – sunt asociate cu  hemoragia la nivelul plămânilor la copiii sub şapte ani, care poate fi fatală. Nici adulţii nu sunt însă scutiţi: concentraţia mare Stachybotrys le provoacă afecţiuni ale căilor respiratorii, respiraţie dificilă, iritarea pielii şi a ochilor, simptome asemănătoare gripei şi oboseală cronică, potrivit studiilor medicale.

Tot sistemul imunitar suferă
Expunerea la toxinele din mucegai erodează, în timp, sistemul imunitar, sistemul nervos, rinichii (afectarea sistemului renal se anunţă prin sete neostoită, gură uscată, urinări frecvente, erupţii cutanate).

Studii americane arată că, în ultimii ani, infecţiile cu Aspergillus şi cu alte ciuperci din „familia” mucegaiurilor fac tot mai multe victime în rândurile pacienţilor cu un sistem imunitar compromis de afecţiuni severe, în principal în urma transplanturilor de plămâni, inimă, măduvă osoasă etc.

Te poţi contamina şi atingând pereţii
Cele mai frecvente probleme de sănătate provocate de mucegaiul din case sunt alergiile: inhalaţi prin respiraţie sau „luaţi” pe piele, prin atingerea pereţilor mucegăiţi, sporii elimină în organism toxinele care declanşează reacţiile specifice rinitei alergice – strănut, secreţii nazale, ochi roşii şi iritaţii ale pielii (dermatită), gâtului şi plămânilor, mergând până la o afecţiune care te marchează pe viaţă şi care atacă foarte dur la vârsta copilăriei: astmul.

Stirea anterioara

Vedeta care a „trădat” PRO TV-ul și a plecat la Antena 1. Îl va înlocui pe Connect-R la Next Star

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.