Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Medicii din România cer eliminarea obligativităţii „Reţetei electronice”

Medicii din România cer eliminarea obligativităţii „Reţetei electronice”

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Sanatate

Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România, reunit la Constanţa, solicită modificarea Ordonanţei privind prescripţia electronică, în sensul eliminării obligativităţii ei întrucât nu există condiţii pentru introducerea ei.

Medicii nu sunt împotriva informatizării şi a prescripţiei electronice, fiind printre primii care au apelat la acest sistem. Medicii sunt însă împotriva unor experimente care pot să creeze grave neajunsuri în acordarea asistenţei medicale.

IncreaseConsiliul Naţional al CMR, analizând situaţia prescripţiei electronice, argumentează această solicitare cu următoarele obiecţiuni:

1. „După patru ani, SIUI încă nu este întregime funcţional, apărând dificultăţi în exercitarea profesiei de medic, în încălcarea drepturilor pacientului privind confidenţialitatea datelor proprii şi asigurarea siguranţei acestor date.

2. În aceste condiţii, este dificil, fără experimentarea unor staţii pilot, să se introducă la nivelul întregii ţări obligativitatea reţetei electronice fără o pregătire corespunzătoare. IncreaseDeşi de 4 ani am semnalat că SIUI este nefuncţional şi creează probleme în exercitarea profesiei medicale, având efecte negative asupra calităţii actului medical şi a pacienţilor, nu s-au luat măsuri.

3. În condiţiile în care veniturile cabinetelor şi ale spitalelor s-au diminuat continuu, o noua cheltuială impusă va fi în detrimentul pacienţilor, de aceste fonduri putând beneficia pacienţii prin creşterea calităţii serviciilor. Cheltuielile privind funcţionarea şi implementarea reţetei electronice ar trebui suportate de organizatorii de sănătate şi nu de cabinetele medicale şi unităţile sanitare.

4. Introducerea brutală a reţetei electronice va avea ca efect creşterea birocraţiei şi a timpului de lucru a medicilor fără a fi retribuiţi suplimentar. În loc ca actul medical să fie simplificat, vor apărea probleme în cascadă, având în vedere neconcordanţele din sistemul SIUI.

5. Există numeroase localităţi sau zone, în care nu se poate realiza legătura prin internet şi medicii vor trebui, după ce eliberează reţeta clasică, să introducă datele în sistem în timpul lor liber.

6. Nu exista modalităţi reale, practice de siguranţă a datelor pacienţilor. Suntem îngrijoraţi de faptul că nu există condiţii de păstrare în siguranţă a datelor medicale personale, pentru a nu mai apărea situaţii în care a fost încălcată confidenţialitatea pacientului.”

Încălcarea confidenţialităţii datelor medicale este sancţionată atât de legea nr. 46/2003, cât şi de Codul de Deontologie Medicală.

Având în vedere toate acestea, Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România solicită Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate renunţarea la obligativitatea prescripţiei electronice.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Sanatate: Alte articole din Botosani