Medicii din România cer eliminarea obligativităţii „Reţetei electronice”

Medicii din România cer eliminarea obligativităţii „Reţetei electronice”

Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România, reunit la Constanţa, solicită modificarea Ordonanţei privind prescripţia electronică, în sensul eliminării obligativităţii ei întrucât nu există condiţii pentru introducerea ei.

Medicii nu sunt împotriva informatizării şi a prescripţiei electronice, fiind printre primii care au apelat la acest sistem. Medicii sunt însă împotriva unor experimente care pot să creeze grave neajunsuri în acordarea asistenţei medicale.

IncreaseConsiliul Naţional al CMR, analizând situaţia prescripţiei electronice, argumentează această solicitare cu următoarele obiecţiuni:

1. „După patru ani, SIUI încă nu este întregime funcţional, apărând dificultăţi în exercitarea profesiei de medic, în încălcarea drepturilor pacientului privind confidenţialitatea datelor proprii şi asigurarea siguranţei acestor date.

2. În aceste condiţii, este dificil, fără experimentarea unor staţii pilot, să se introducă la nivelul întregii ţări obligativitatea reţetei electronice fără o pregătire corespunzătoare. IncreaseDeşi de 4 ani am semnalat că SIUI este nefuncţional şi creează probleme în exercitarea profesiei medicale, având efecte negative asupra calităţii actului medical şi a pacienţilor, nu s-au luat măsuri.

3. În condiţiile în care veniturile cabinetelor şi ale spitalelor s-au diminuat continuu, o noua cheltuială impusă va fi în detrimentul pacienţilor, de aceste fonduri putând beneficia pacienţii prin creşterea calităţii serviciilor. Cheltuielile privind funcţionarea şi implementarea reţetei electronice ar trebui suportate de organizatorii de sănătate şi nu de cabinetele medicale şi unităţile sanitare.

4. Introducerea brutală a reţetei electronice va avea ca efect creşterea birocraţiei şi a timpului de lucru a medicilor fără a fi retribuiţi suplimentar. În loc ca actul medical să fie simplificat, vor apărea probleme în cascadă, având în vedere neconcordanţele din sistemul SIUI.

5. Există numeroase localităţi sau zone, în care nu se poate realiza legătura prin internet şi medicii vor trebui, după ce eliberează reţeta clasică, să introducă datele în sistem în timpul lor liber.

6. Nu exista modalităţi reale, practice de siguranţă a datelor pacienţilor. Suntem îngrijoraţi de faptul că nu există condiţii de păstrare în siguranţă a datelor medicale personale, pentru a nu mai apărea situaţii în care a fost încălcată confidenţialitatea pacientului.”

Încălcarea confidenţialităţii datelor medicale este sancţionată atât de legea nr. 46/2003, cât şi de Codul de Deontologie Medicală.

Având în vedere toate acestea, Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România solicită Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate renunţarea la obligativitatea prescripţiei electronice.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Acțiune a polițiștilor din Dorohoi, pentru siguranța cetățenilor. Haine și țigarete Duty Free confiscate - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.