Lista bolilor pentru care se acordă șapte zile de concediu medical

Lista bolilor pentru care se acordă șapte zile de concediu medical

Bolile pentru care se pot acorda șapte zile de concediu medical fără întrerupere de către medicul de familie sunt limitate, conform unui Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), publicat recent în Monitorul Oficial. În cazul altor afecțiuni, acordarea unui concediu medical din partea medicului de familie este diferită.

Lista de boli pentru care se acordă șapte zile de concediu medical
Conform noii Ordonanțe, după cele 7 zile inițiale, prelungirea concediului medical pentru aceste afecțiuni poate fi realizată doar de către medicul specialist. Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical este următoarea:

Amibiaza (dizenterie amibiană);
Antraxul;
Bruceloza;
Difteria;
Febra butonoasă;
Febra galbenă;
Febrele paratifoide A, B, C;
Febra Q;
Febra recurentă;
Febra tifoidă;
Filarioza, dracunculoza;
Hepatita virală acută;
Holera;
Infecția gonococică;
Infecția HIV;
Leishmaniozele;
Lepra;
Leptospiroza;
Limfogranulomatoza inghinală benignă;
Malaria;
Meningita meningococică și meningococemia;
Morva, melioidoza;
Ciuma;
Poliomielita și alte neuroviroze paralitice;
Psitacoza-ornitoza;
Rabia;
Scarlatina;
Sifilisul;
Șancrul moale;
Tetanosul;
Tifosul exantematic;
Tuberculoza (toate formele și localizările);
Tularemia;
Tusea convulsivă;
COVID-19.

Ce se întâmplă cu concediul în cazul altor afecțiuni 
În cazul altor afecțiuni, medicul de familie va acorda concediu medical în două etape după cum urmează: 4 zile inițiale, urmate de încă 3 zile, care necesită însă o nouă vizită la medic pentru evaluarea pacientului.

În situația în care pacientul va avea nevoie de mai mult de șapte zile de concediu medical, acesta va fi acordat exclusiv de un medic specialist.

Publicat în Monitorul Oficial săptămâna trecută, Ordinul privind modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 referitoare la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate subliniază importanța unei gestionări corecte a concediilor medicale și clarifică atribuțiile medicilor de familie și ale medicilor specialiști în acest proces.

„Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 7 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în cel puțin două etape, din care prima etapă este de maximum 4 zile calendaristice”, se arată în Ordinul comun. Excepție fac doar bolile infectocontagioase din grupa A și cazurile de izolare conform Legii nr. 136/2020.

Această reglementare vine să răspundă nevoilor pacienților și profesioniștilor din domeniul medical, furnizând un cadru clar și bine structurat pentru acordarea concediilor medicale.

Stirea anterioara

Remedii externe pe bază de flori de liliac

Stirea Urmatoare

Jandarmii botoșăneni la datorie pentru preîntâmpinarea unor incidente în weekendul care urmează

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.