Lipsa de fier nu trebuie ignorată! Avertisment pentru femeile însărcinate și cele înainte de menopauză!

Lipsa de fier nu trebuie ignorată! Avertisment pentru femeile însărcinate și cele înainte de menopauză!

Femeile insarcinate si cele care sunt la premenopauza, dar au in continuare menstruatie, prezinta cel mai ridicat risc de a se confrunta cu o deficienta serioasa de fier, care poate conduce la o stare permanenta de oboseala si tulburari neurologice severe. Cat de serioasa este aceasta problema si este intr-adevar un motiv de ingrijorare?

Specialistii sunt de parere ca aceasta problema este una cat se poate de serioasa, in special daca ne gandim ca riscul de a face anemie este atat de ridicat. Numeroase cazuri de deces cauzat de complicatiile generate de aceasta problema au fost femei in varsta de 65 de ani sau mai mult. in schimb, anemia in cazul femeilor insarcinate poate conduce la complicatii serioase si boli grave, precum insuficienta cardiaca.

„in general, fierul il pierdem foarte greu, exceptand cazurile in care pierzi lunar sange sau faci un copil”, explica Nancy Berliner, sefa sectiei de hematologie de la Brigham and Women's Hospital, citata de The Washington Post.

Astfel ca menstruatia si sarcina sunt considerate a fi principalele cauze care pot declansa un deficit serios de fier. Statisticile arata ca 1 din 5 femei la varsta fertila sufera de anemie si aproximativ jumatate din femeile insarcinate dezvolta anemie, chiar daca temporar, arata statisticile prezentate de The National Heart, Lung, and Blood Institute.

„Copiii au o metoda foarte eficienta de a fura fierul de la mamele lor”, explica medicul. in timpul sarcinii, corpul produce mai mult fier pentru a face fata cerintelor ridicate, insa bebelusii pot sa goleasca toate rezervele de fier. O menstruatie abundenta care poate sa apara in cazul femeilor inainte de menopauza este de asemenea un factor de risc, deoarece se pierde mult fier.

Daca nu este tratata aceasta lipsa de fier se poate ajunge la anemie, adica situatia in care globulele rosii nu mai produc hemoglobina, proteina care transporta oxigenul in corp.
Astfel ca, pe langa oboseala persistenta si tulburarile neurologice mai pot sa-si faca simtita prezenta si alte simptome, precum: ameteala, batai rapide ale inimii, lipsa de putere si complicatii la nivelul inimii.

De aceea este recomandat sa mergi la un consult de specialitate si sa iei suplimente cu fier sub supravegherea medicului. Aceste suplimente trebuie luate cu precautie si la recomandarea medicului. Teoretic, doza zilnica recomandata este undeva la 18 miligrame de fier pentru femeile cu varste intre 19-50 de ani si un necesar mai mare in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Prea putin fier nu e bun, dar nici prea mult nu te ajuta deloc! Lipsa de fier poate conduce la probleme serioase, insa nici un aport ridicat de fier nu este recomandat deoarece acesta creste riscul de insuficienta cardiaca, de boli ale ficatului, diabet si boli neurodegenerative.

Potrivit medicului, uneori cresterea aportului de fier prin consumul unor alimente bogate in acest mineral (carne slaba, fructe de mare, cereale fortifiate cu fier, nuci, organe de animale, leguminoase) poate sa corecteze deficitul si sa elimine problema.

Deficitul de fier nu este o problema minora pe care sa o poti ignora, deoarece se poate ajuta la anemie serioasa care cauzeaza o multime de dereglari in corp. Daca se cunosc simptomele ingrijoratoare si se realizeaza periodic analizele de rutina se pot evita probleme grave.

Daca esti mereu obosita, slabita si palida, intampini dificultati de respiratie si probleme de concentrare este bine sa nu ignori aceste semne si sa mergi la un consult de specialitate. sursa: eva.ro

Stirea anterioara

Alexandra Stan, în mijlocul unui scandal incredibil. Ce a ajuns să facă, din cauza banilor

Stirea Urmatoare

Se dau câte o sută de euro direct de la stat! Veste uriașă pentru 200.000 de români

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.