Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
La ce servicii ai dreptul în ambulatoriile spitalelor de stat în acest an

La ce servicii ai dreptul în ambulatoriile spitalelor de stat în acest an

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Sanatate

În luna aprilie începe implementarea pachetului de servicii medicale de bază. Vă amintim că doar pacienţii asiguraţi la Sănătate - aproximativ 18 milioane de români - vor beneficia de serviciile medicale incluse în pachetul de bază.

Pacienţii neasiguraţi la Sănătate au dreptul numai la serviciile incluse în pachetul minimal de servicii medicale oferite în ambulator - urgenţe, boli endemo-epidemice, planificare familială şi monitorizarea sarcinii şi lehuzei.

Declarativ, pachetul de bază mută accentul de pe tratament pe prevenţie, educaţie pentru sănătate, evitarea îmbolnăvirilor şi depistarea precoce a bolilor.

Pentru probleme de sănătate în fază acută sau cronice care depăşesc competenţele medicului de familie (oricum lărgite în configuraţia noului pachet de bază), pacientul se va adresa ambulatoriului de specialitate.

În pachetul de bază au fost introduse, în premieră, consultaţiile multidisciplinare de specialitate oferite pacienţilor asiguraţi în ambulatorul integrat. Concret, pacienţii cu afecţiuni complexe vor fi trataţi de o echipă integrată de medici din mai multe arii de expertiză.

De exemplu, pacientul bolnav de cancer va fi consultat şi monitorizat de o echipă formată din medici specialişti oncologi, radioterapeuţi şi chirurgi, specialişti care vor conclucra pentru a găsi cele mai eficiente tratamente pentru pacient.

În contul asigurării obligatorii la Sănătate, pacienţii vor beneficia în ambulatoriul de specialitate de analize care până acum nu au fost acoperite de CASS. Vorbim de teste speciale pentru bolile autoimune și teste pentru boli endocrine. Tot în ambulator, pacienţii asiguraţi vor beneficia şi de scintigrafia paratiroidiană, în contul asigurării la Sănătate.

Sintetic, pacienţii au dreptul la şapte categorii mari de servicii medicale în ambulator:

- servicii furnizate în ambulator de către psihologi, logopezi şi kinetoterapeuţi - o premieră în sistemul asigurărilor publice la Sănătate din România.

- consultaţii pentru urgenţe medico-chirurgicale;

- consultaţii pentru afecţiuni acute, subacute şi acutizări ale bolilor cronice;

- consultaţii pentru afecţiuni cronice;

- consultaţii pentru acordarea de servicii de planificare familială;

- proceduri diagnostice şi terapeutice, interpretare analize;

- depistarea bolilor cu potenţial endemo-epidemic.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Sanatate: Alte articole din Botosani