Infecţiile respiratorii ale copiilor

Infecţiile respiratorii ale copiilor

Imediat ce frigul îşi intră în drepturi, părinţii pot ajunge mai des pe la doctor. În afară de banalele răceli şi de epidemiile de gripă, vedetele sezonului rece sunt infecţiile respiratorii. Specialiştii revistei “baby” îţi spun cum să le recunoşti şi, mai ales, cum să le previi.

Dintre toate bolile de care suferă copiii, infecţiile respiratorii acute deţin aproape jumătate din diagnostice. Cei mai afectaţi sunt micuţii din colectivitate, incidenţa fiind maximă între 3 şi 5 ani. La grupa de vârstă 8-10 ani, rata infecţiilor respiratorii scade la patru-şase episoade pe an.

Cel mai frecvent, infecţiile respiratorii acute sunt virale sau bacteriene. Cele mai dese sunt infecţiile căilor respiratorii superioare, aşa-numitele IACRS, care cuprind afectarea nasului, a faringelui sau a amigdalelor. În momentul când apare laringita, respectiv tusea “lătrătoare”, seacă, deja este afectat laringele şi putem vorbi despre infecţiile căilor respiratorii inferioare - laringite, traheo-bronşite, pneumonii. În realitate, trebuie specificat, nu există un singur punct anatomic prins, întotdeauna avem de-a face cu un diagnostic “compus“ - rinofaringită, faringoamigdalită, plus/minus reacţie otică sau laringiană.

Cum se manifestă boala

Rinofaringita acută este cea mai întâlnită infecţie respiratorie în rândul copiilor, principalul agent care declanşează boala fiind rinovirusul. Incubaţia pentru majoritatea infecţiilor respiratorii acute poate fi de trei până la cinci zile. Debutul bolii: febră, ochi lăcrimoşi, frisoane, stări de oboseală, secreţie nazală abundentă.

PREVENIRE

Evită locurile aglomerate şi contactul direct cu bolnavii. Urmează tratamente de imunologie nespecifică, prin administrarea vitaminei C şi a produselor naturiste.

Vaccinează copilul împotriva infecţiei pneumococice (se face până la vârsta de 5 ani).

Administrează-i vaccinuri orale, dacă are o vârstă mai mare. Acestea sunt concentrate antigenice (partea virulentă din microb), de şase până la nouă microbi mai frecvent întâlniţi în colectivitate - câteva tipuri de stafilococ, streptococ, pneumococ. Sursa: libertatea.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

AJOFM Botoșani pregătește prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2024. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.