Jandarmii botoșăneni la datorie pentru preîntâmpinarea unor incidente în weekendul care urmează
Gulia, o legumă care poate ușura viața bolnavilor de osteoporoză
Gulia este o sursa bogata de vitamine (B6, C) si minerale precum potasiu, magneziu, calciu, cupru. Alaturi de acestea, la loc de cinste se afla fosforul, care are un rol esential in formarea si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor.
Copiilor in crestere sau celor suferinzi de rahitism li se recomanda sa consume suc proaspat de gulii. Avand proprietati tonice si mineralizante, acesta, in combinatie cu sucul de morcov sau de telina, este excelent pentru intarirea sistemului osos, ceea ce tine la distanta una dintre afectiunile cele mai des intalnite, osteoporoza. Sucul se obtine cu ajutorul storcatorului de fructe si se administreaza cate 100 ml de trei ori pe zi. Chiar daca se foloseste perioade lungi, nu au fost semnalate efecte adverse. Acelasi suc este indicat pentru combaterea contractiilor musculare si atenuarea durerilor cauzate de acestea. Consumat zilnic, la micul dejun, cate un pahar, sucul de gulie poate face minuni in cazul carceilor.
Gulia intareste sistemul imunitar si ajuta la formarea hemoglobinei, este un antioxidant de calibru si, prin compusii sai, contribuie semnificativ la cresterea si regenerarea tesuturilor, precum si la mentinerea pH-ului sangelui. Toate aceste calitati recomanda consumul guliei, alaturi de alte crucifere, in prevenirea unor tipuri de cancer, precum si pentru incetinirea declinului cognitiv al persoanelor in varsta, arata studii derulate la Universitatea din Boston, SUA. O alta directie de actiune a guliei este pe segmentul afectiunilor pulmonare, unde aceasta leguma se remarca in mod deosebit, administrata sub forma de sirop. Asadar, daca suferiti de angine, bronsite, tuse persistenta sau guturai, scobiti o gulie si umpleti cavitatea cu zahar. In cateva ore se va forma un sirop care se poate administra cu lingurita.
Aplicata extern, gulia este un remediu eficient in tratarea mai multor afectiuni. Astfel, in caz de abcese sau furuncule se coace in cuptor o gulie cu coaja (este coapta cand intra degetul in ea). Se lasa sa se raceasca usor si se taie in doua. Degeraturile se trateaza cu jumatatile guliei, presand usor, ca sa iasa sucul. Gulia este, de asemenea, un bun remediu impotriva acneei si nu aveti nimic altceva de facut decat sa consumati zilnic o cantitate mica de leguma in stare cruda. De altfel, este delicioasa in toate formele, atat cruda, cat si gatita: se poate face piure, se poate praji aidoma cartofilor, se poate coace la cuptor, mura sau poate face parte din diverse salate.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.