Greșeala pe care trebuie să o evite cei bolnavi de artroză

Greșeala pe care trebuie să o evite cei bolnavi de artroză

Unul dintre semnele timpurii ale artrozei este du­rerea din momentul punerii in miscare. Te trezesti dimineata si in momentul in care vrei sa cobori din pat, sau dupa un repaos mai lung in pozitia sezand ori culcat, iti simti articulatiile intepenite sau dureroase.

Dar si genunchii instabili la mers, faptul ca scapam frecvent obiectele din mana, ca si durerile pe care le resimti atunci cand urci treptele, sunt tot simptome ale unei artoze incipiente. Cei mai multi oameni le ignora si rau fac pentru uzura articulara trebuie combatuta cat mai devreme posibil. Doar asa previi agravarea durerilor si reduci consumul de analgezice si antiinflamatorii.

Cum se dezvolta artroza

Faptul ca ne miscam lejer, ca oasele rezista la presiune si la socuri se datoreaza cartilajelor, acel tesut care inveleste capetele oaselor. Desi este compus doar din apa celule si fibre elastice de colagen si are o grosime de doar cativa milimetri, acest tesut rezista la presiuni de sute de kilo­grame pe centimetrul patrat.

Cu toate acestea, are o vulnerabilitate: celulele sale se regenereaza greu, iar micile leziuni sau accidentele minore pro­voaca pro­bleme deloc neglijabile pe ter­men lung. In plus, odata cu inaintarea in varsta, cartilajele se usuca, devin rigide si nu isi mai pot indeplini rolul de amortizor. Astfel debuteaza ar­troza, care in stadiu avansat face ca spatiul dintre doua oase sa se reduca atat de mult incat capetele lor se freaca unul de altul. In consecinta apar durerile puternice la incheieturi, mai ales la genunchi, solduri, umeri si degete.

Boala are o evolutie lenta si in multe cazuri ramane neobservata o perioada indelungata. Intrucat cartilajul nu este prevazut cu fibre nervoase, nu-i putem percepe de­gradarea. Durerea apare atunci cand oasele se freaca intre ele, fiindca periostul (membrana conjunctiv-fibroasa care acopera osul) este prevazuta cu o retea nervoasa.

Alte simptome neplacute care apar odata cu uzura: inflamarea si blocarea par­tiala a articulatiilor bolnave.

Lipsa miscarii, cea mai mare greseala pe care o fac bolnavii

Specialistii sustin ca nu exista o reteta cu efect garantat impotriva artrozei. Diversele modalitati terapeutice, cum ar fi acupunctura, suplimentele nutri­tio­nale des­tinate refacerii cartilajului sau dietele special conce­pute pentru aceasta categorie de bolnavi actio­neaza foarte diferit, de la un individ la altul.

Principalul element, atat in terapie, cat si in preventie este miscarea. Cartilajul nu are vase de sange proprii, care sa-l aprovizioneze cu sub­stante nutritive. El se hraneste doar prin inter­mediul lichidului sinovial, iar acest proces nu functio­neaza decat cu conditia ca inche­ietura sa se miste su­ficient. De aceea, renuntarea la miscare in scopul de a menaja articulatia este cea mai gresita alegere in situatia unei artroze.

Un al doilea argument in favoarea activitatii fizice il reprezinta necesitatea de a intari musculatura si de a optimiza coordonarea musculara in zona din jurul incheieturii afectate. Cu cat muschii sunt mai bine antrenati, cu atat articulatia va fi mai stabilizata si sus­tinuta.

Medicii ne sfatuiesc sa executam miscari uni­forme, ca acelea din schiul de fond, plimbarea cu sprijin in bete sau mersul pe bicicleta. Inotul si gim­nastica acvatica sunt si ele ideale, daca exercitiul fi­zic ne provoaca dureri. Deplasarea in apa scuteste articulatiile de efort si, in acelasi timp, apa calda are un efect relaxant asupra tesuturilor si a musculaturii. sursa: sanatate.bzi.ro

Stirea anterioara

Ce se întâmplă în căsnicia lui Horia Brenciu. Soţia lui a făcut anunţul

Stirea Urmatoare

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.