Există o vârstă la care creierul încetează să mai producă neuroni

Există o vârstă la care creierul încetează să mai producă neuroni

Oamenii de știință au crezut mereu că hipocampul creează sute de neuroni, celule nervoase responsabile de transmiterea informațiilor în întreg corpul, în fiecare zi, și la vârsta adultă.

Cu toate acestea, oamenii de știință de la Universitatea din California au o altă ipoteză. Creierul uman produce neuroni până la vârsta de 13 ani. Pentru studiu, echipa, condusă de profesorul de chirurgie neurologică Arturo Alvarez-Buylla, a studiat țesutul cerebral de la 59 de oameni – morți sau al căror țesut cerebral a fost preluat într-o operație.

Studiul, efectuat pe o perioadă de cinci ani, a inclus o gamă largă de eșantioane – de la nou-născuți până la adulți cu vârsta de 77 de ani. Cercetătorii au început prin identificarea neuronilor tineri, caracterizați prin formele lungi și subțiri. Apoi, au folosit anticorpi fluorescenți ca să detecteze proteine specifice celulelor în diferite stadii de maturitate.

Astfel, au descoperit că în timp ce existau mulți neuroni tineri în țesutul cerebral la naștere, producția de noi neuroni a încetat substanțial până la vârsta de șapte ani. La vârsta de 13 ani, producția a încetat de tot.

Mercedes Paredes, profesor asistent de neurologie la UCSF si unul dintre liderii studiului, spune că observațiile au fost făcute și la mamiferele acvatice – delfini și balene. Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că regenerarea ar putea fi un semn distinctiv al creierului complex.

Cu toate că rezultatele studiului au arătat că producția de celule nervoase încetează la 13 ani, nu toți sunt de acord cu ele. Rusty Gave, director interimar al Institutului Salk din La Jolla, California, este cel care în 1998 a concluzionat că neuronii se formează încontinuu în hipocampul adulților.

Cercetătorul crede că studiul, publicat în Nature, este defect, deoarece testarea neurogenezei nu este fiabilă atunci când se utilizează țesutul cerebral al unei persoane moarte.

„Mă simt încrezător în rezultatele studiului meu. În plus, și alte cercetări confirmă că neurogeneza poate să apară în creierul unui adult”, spune Gave.

Chiar și așa, dacă vom putea vreodată să aflăm concret ce se întâmplă în creierul uman, rămâne de văzut. Asta pentru neurogeneza umană este imposibil de observat în timp real, deoarece țesutul cerebral este greu de obținut.

Chiar și atunci când cercetătorii le pot obține, fiecare probă oferă doar o imagine a ceea ce se întâmplă la un moment dat într-o anumită zonă a creierului.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Se dau câte o sută de euro direct de la stat! Veste uriașă pentru 200.000 de români

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.