Durerea și cârceii în timpul mersului semnalează o boală cardiovasculară gravă

Durerea și cârceii în timpul mersului semnalează o boală cardiovasculară gravă

Toata lumea stie cat de nociv este colesterolul pentru inima si vase, dar la fel de periculoase sunt si trigliceridele crescute. Si acestea nu afecteaza doar vasele de sange; ele pot declansa chiar si diabetul.

Valoarea trigliceridelor in sange nu trebuie sa depaseasca 150. Persoanele care observa cresteri ale acestor grasimi au si ficatul incarcat cu grasime. Trigliceridele marite din sange se depun preponderent in arterele membrelor inferioare. Arterele sunt vasele care duc sange oxigenat de la inima la tesuturi. Ateroscleroza se manifesta si prin durere la mers si carcei.

„Marea majoritate a pacientiilor care vin, spun ca la mersul obisnuit apare durerea, durere ca se se manifesta printr-un fel de crampa musculara, carcel ca sa intelegem. Cu cat simptomatologia e mai severa, cu atat posibilitatea de coafectatare a teritoriului coronarian si cerebral e mai mare. Cu cat acestea sunt mai afectate, cu atat prognosticul vital e mai prost", sustine dr. Sorin Baila, sef sectie chirurgie vasculara.

Ateroscleroza are 4 stadii, iar durerea la mers apare in stadiul al doilea. Din acest motiv, odata ce constatati mici cresteri ale acestor grasimi in sange mergeti la medicul specialist pentru a combate boala. Desi este o boala care poate fi prevenita, ateroscleroza ramana cauza principala de mortalitate in toata lumea.

Potrivit dr. Anca Sima de la Institutul de biologie si patologie celulara, cresterea colesterolului atrage dupa sine cresterea trigliceridelor. Aceasta crestere genereaza aparitia stresului oxidativ. In circulatia sanguina, apar radicali liberi de oxigen, care oxideaza inclusiv particulele de colesterol, situatie periculoasa. Colesteroul LDL marit si trigliceridele marite au drept urmatoare reactie - diabetul.

La ora actuala, pe piata exista medicamente care scad trigliceridele si colesterolul LDL, dar specialistii spun ca miscarea este mai eficienta decat orice medicament. "Este vorba de 20-30 de minute de miscare pe zi, miscare care sa puna in functie grupele musculare, ca sa bata inima ceva mai repde, sa respiram mai repede", recomanda prof. Dr. Dan Olteanu, medic primar gastroenterolog. sursa: sanatate.bzi.ro

Stirea anterioara

ȘOC! Andreea Esca, la Antena 1 de Revelion. Imaginile care au stârnit furia în PRO TV

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.