Dovlecelul: cât de important este pentru organism consumul acestuia

Dovlecelul: cât de important este pentru organism consumul acestuia

Cu un conţinut mare de apă şi puţine calorii, dovlecelul hrăneşte fără să îngraşe. Este una dintre curcubitaceele cu cel mai mare conţinut de potasiu, util înseosebi pentru inimă şi creier. Recoltat înainte de maturizarea completă, spre deosebire de dovleceii de iarnă, este mai puţin nutritiv. Consumat crud sau foarte puţin gătit, este bogat în nutrienţi şi nu îngraşă.

Bun pentru inimă, graţie potasiului. Conţinutul de potasiu (230 de mg la 100 de g) este interesant pentru sănătatea sistemului cardiovascular: acest oligoelement facilitează contracţiile musculare, îndeosebi pe cele ale inimii, şi are efecte hipotensoare recunoscute. De altfel, conţinutul foarte mic de sodiu (3 mg la 100 de g) permite ca dovlecelul să fie inclus în regimurile fără sare.

Esenţial pentru intestine. Dovlecelul galben este mai bogat în fibre solubile (îndeosebi pectine). Cu cât creşte mai mult, cu atât devine mai bogat în fibre insolubile (celuloză şi hemiceluloză). Toate aceste fibre sunt benefice pentru tranzitul intestinal: facilitează evacuarea scaunelor, înmuindu-le şi stimulând uşor contracţiile intestinale, şi favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice din colon.

Bogat în minerale. Pe lângă potasiu, dovlecelul conţine fofor, calciu, magneziu, fier, zinc, mangan, cupru şi molibden. Această concentraţie a mineralelor contribuie substanţial la ameliorarea calităţii nutriţionale a meselor.

Bun pentru ochi. Dovlecelul conţine cantităţi mari de luteină şi zeaxantină, două caretonoide antioxidante benefice pentru sănătatea ochilor (sunt implicate mai cu seamă în prevenirea patologiilor legate de vârstă, ca degenerescenţa maculară şi cataracta). De asemenea, furnizează diverse vitamine: provitamina A (betacaroten), vitaminele B1,B2, B6, B9, C şi E.

Dovlecelul este foarte slab caloric: o porţie mare, de 300 de g, furnizează mai puţin de 50 kcal, dar conţine fibre, magneziu, vitaminele B1 şi B9. 100 de g de dovlecel crud sau gătit superficial acoperă 50% din necesarul zilnic de vitamina C. Dovlecelul conţine de două ori şi jumătate mai mult potasiu decât dovleacul comun. Citește mai multe pe csid.ro.

Stirea anterioara

Andreea Marin - vacanță de vis în Insula Capri

Stirea Urmatoare

AJOFM Botoșani pregătește prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2024. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.