De ce mai dor dinții și după ce pui plomba

De ce mai dor dinții și după ce pui plomba

Cand mergi la medicul dentist te astepti sa-ti ia durerea cu mana, la propriu. Si de obicei asta se si intampla, insa ce te faci imediat dupa ce trece anestezia si durerea revine sau chiar este mai mare decat inainte? Obturatiile coronare si/sau radiculare (de canal) sunt cele mai intalnite proceduri stomatologice. De obicei, pacientii vin cand apare durerea, ceea ce inseamna ca leziunea carioasa a ajuns la nivelul dentinei sau are o evolutie profunda, cu sau fara afectarea camerei pulpare. Dupa interventie, care necesita anestezie, este posibil ca durerea sa reapara.

O cauza frecventa este inaltimea plombei. Uneori se intampla ca medicul dentist sa lase plomba prea inalta, iar presiunea exercitata pe aceasta determina traumatizarea parodontiului apical cu inflamarea acestuia. Astfel, apare durerea si, de cele mai multe ori, este aproape imposibil sa treaca fara o noua interventie a stomatologului. Dupa ce medicul dentist va indeparta cauza durerii, este insa posibil sa resimtiti in continuare fie durere, fie disconfort, deoarece va dura cateva zile pana la vindecarea tesutului de la varful radacinii.

Durerea poate sa reapara si atunci cand in etapa de aplicare a rasinii adezive nu s-a respectat protocolul terapeutic, simptomatologia poate sa dispara in cateva saptamani sau va fi necesara inlocuirea obturatiei (plombei). O alta situatie in care apare durerea este data de grosimea materialului compozit. Daca acesta este aplicat intr-un strat prea gros, lumina lampii fotopolimerizabile nu va reusi sa-l intareasca si astfel apare sensibilitatea dentinara. Durerea poate sa mai apara atunci cand leziunea carioasa a fost foarte profunda, medicul stomatolog a decis tratamentul conservator al pulpei dentare, dar dintele nu reactioneaza intr-un mod favorabil. In aceasta situatie este indicata si terapia endodontica (scoaterea nervului si obturatia de canal).

Uneori, dupa obturatia de canal, poate sa apara durerea, care variaza ca timp intre cateva zile si cateva saptamani, medicul dentist va va informa cu privire la acest aspect si ce ar trebui sa faceti in aceasta situatie. O alta cauza mai rar intalnita este atunci cand tratamentul endodontic (de canal) s-a realizat macroscopic, nu au putut fi vizibile canalele de dimensiuni foarte mici si nervul ramas la nivelul acestora se poate inflama provocand durerea. Cel mai recomandat este ca acest tratament sa se realizeze cu ajutorul magnificatiei - microscop sau lupe. Indiferent de cauza, cand apare durerea dupa tratamentul stomatologic trebuie sa sunati medicul dentist daca aveti nelamuriri si programati-va o vizita. Mai bine mai multe drumuri la cabinetul acestuia decat mai multe probleme stomatologice.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.