De ce coronavirusul afectează mai mult bărbații decât femeile?

De ce coronavirusul afectează mai mult bărbații decât femeile?

Majoritatea cercetătorilor susțin că virusul SARS-CoV-2 afectează mai mult bărbații decât femeile. Totuși, acest lucru nu are legătură cu numărul cazurilor de infectare, ci mai degrabă cu fatalitățile.
 
Diferența dintre bărbații care sunt infectați cu SARS-CoV-2 și femeile cu aceeași infecție este minimă. Aproape fiecare regiune geografică înregistrează o diferență între 2 și 4% între genuri. Aceasta nu este o valoare semnificativă.
 
Analizând efectul agresiv și letal al coronavirusului, putem afirma faptul că acest microorganism afectează mai mult bărbații decât femeile.
În medie, femeile se infectează mai rar decât bărbații.
În comparație cu bărbații, femeile infectate necesită mai puține spitalizări și mai puține paturi la terapie intensivă.
 
Afecțiunile preexistente explică de ce coronavirusul afectează mai mult bărbații
Fiecare continent a raportat o statistică asemănătoare: infecția cu coronavirus este mult mai agresivă la bărbați decât la femei. Bărbații mor mai des din cauza coronavirusului decât pacienții de gen feminin. Experții speculează faptul că rezultatele fatale ale infecțiilor pot avea legătură cu afecțiunile preexistente.
 
Știm deja că grupurile care prezintă cel mai mare risc de îmbolnăviri grave sunt formate din persoane cu afecțiuni cronice (de exemplu, hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, boala pulmonară obstructivă cronică și diabetul). Pacienții bolnavi de cancer și cei cu sistem imunitar slăbit sunt supuși unui risc foarte ridicat de deces în cazul infectării cu coronavirus.
 
În general, bărbații suferă mai des de hipertensiune arterială și alte afecțiuni cardiovasculare decât femeile. Dacă analizăm statisticile din Europa, aproape 50% dintre bărbați au hipertensiune arterială. În cazul femeilor, statistica scade la 37%.
 
În ceea ce privește afecțiunile respiratorii, trebuie să luăm în calcul consumul de tutun, care este mult mai des întâlnit în rândul bărbaților. Acest lucru este în concordanță cu faptul că boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este de două ori mai frecventă la bărbați decât la femei.
 
Teoria hormonală
Pe lângă vârstă ca factor de risc, există o teorie legată de profilul hormonal. Conform acestei ipoteze, estrogenii pot explica de ce coronavirusul afectează mai mult bărbații decât femeile.
 
În ultimii 20 de ani, alte două epidemii de coronavirus – SARS și MERS – au afectat rasa umană. Ulterior, experții au efectuat studii științifice asupra acestor viruși. Unele dintre aceste studii au arătat faptul că șobolanii de gen feminin au rezistat mai bine infecției cu coronavirus decât cei de gen masculin.
 
Pentru a-și continua cercetările, oamenii de știință au trecut la a doua fază a studiilor, în care au eliminat ovarele șobolanilor. Drept urmare, animalele au încetat să mai producă hormoni feminini, cum ar fi estrogenul. Șobolanii de gen feminin fără ovare au început să dezvolte afecțiuni la fel de grave ca cele ale șobolanilor de gen masculin.
 
Desigur, aceste studii au fost efectuate pe animale, utilizând coronavirusuri diferite, nu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, putem face anumite asocieri. Însă sunt necesare investigații suplimentare cu privire la virusul actual.
Stirea anterioara

Calvarul unei tinere în vârstă de 22 de ani. E pozitivă la coronavirus după 57 de zile de la infectare

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.