Cum i-a pregătit CNAS-ul pe medici să prescrie o reţetă electronică

Cum i-a pregătit CNAS-ul pe medici să prescrie o reţetă electronică

Pentru a preveni apariţia unor astfel de probleme, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) le-a oferit medicilor cursuri de specializare pentru a se acomoda cu softul necesar pentru scrierea reţetelor electronice. "Am fost chemaţi în amfiteatrul Spitalului Fundeni şi în cel de la Universitar, iar acolo, cică, am fost instruiţi cum să prescriem o reţetă electronică. Ni s-a spus să ne uităm pe ici pe colo. Nu pot să spun că a fost un curs în adevăratul sens al cuvântului. Ni s-a proiectat pe unul dintre peretele amfitreatrului reţeta electronică şi ni s-a spus cum trebuie să o completăm", a declarat pentru gândul dr. Marina Luculescu, medic de familie.

Nu toţi medicii s-au prezentat la aceste cursuri. Unii au fost auto-didacţi, în timp ce alţii au fost instruiţi de diferiţi specialişti direct la cabinetele din spitale. "La Institutul Parhon au venit nişte specialişti care ne-au explicat cum să completăm acest reţete electronice", a declarat pentru gândul prof. dr. Constantin Dumitrache, medic endocrinolog. Întrebat câte reţete electronice a prescis de la 1 ianuarie până în prezent, specialistul a punctat că "nu prea mă pricep la chestia asta. Dar noi, medicii de la spital, suntem avantajaţi pentru că eliberăm reţete doar în ocazii speciale. Numărul reţetelor eliberate de un medic specialist este mult mai mic, spre deosebire de medicii de familie, care eliberează zilnic reţete. Noi specialiştii eliberăm bilete de trimitere şi scrisori medicale către medicul de familie, deci el este cel care eliberează reţete. Până în prezent nu am completat nicio reţetă electronică".

În cazul în care cadrele medicale întâmpină probleme legate de reţeta electronică, CNAS-ul le-a pus medicilor la dispoziţie un număr de telefon la care pot suna, iar cineva de la capătul celălalt al firului îi va lămuri în legătură cu problemele întâmpinate.

Peste 87 % dintre medicii înregistraţi în SIUI au prescris cel puţin o reţetă electronică

Reţetă electronică este utilizată de o mare parte dintre medici încă din luna iulie a anului trecut. Începând cu 3 ianuarie, toţi medicii înscrişi în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) sunt obligaţi să prescrie numai reţete electronice.

Potrivit datelor CNAS-ului, 11.245 de medici sunt înscrişi în SIUI, iar până la finalul anul trecut peste 87% dintre medici au prescris, în intervalul 2 iulie - 30 decembrie, cel puţin o reţetă electronică, iar 81,2 % dintre ei au prescis peste 25 de reţete electronice.

De asemenea, în SIUI sunt înregistraţi curent 4.489 de furnizori de servicii farmaceutice. Din totalul acestora, 4.025, adică 89,66%, au eliberat până în 30 decembrie cel puţin o reţetă electronică, iar 3.898, respectiv 86,83%, peste 25 de reţete electronice.

Potrivit legislaţiei, toţi furnizorii de servicii medicale trebuiau să se alinieze cerinţelor tehnice pentru implementarea prescrierii electronice până la 31 decembrie 2012. Utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală atrage răspunderea persoanelor vinovate, în conformitate cu dispoziţiile legale.

CNAS şi casele judeţene de asigurări de sănătate au stabilit un serviciu de permanenţă, ca suport suplimentar pentru perioada 29 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013. Numerele de telefon şi adresele de email ale persoanelor care asigură permanenţă pentru suport sunt afişate pe site-urile caselor de asigurări de sănătate.

În perioada 29 decembrie - 3 ianuarie 2013, toţi prescriptorii, în special spitalele şi medicii de familie, trebuiau să preia în sistemul propriu un calup suficient de mare de serii şi numere de PE (instalate şi disponibile pentru prescriere) şi să aibă un număr suficient de mare de prescripţii electronice pretipărite offline la domiciliu (acoperitor pentru consumul mediu lunar), pentru a putea asigura continuitatea prescrierii chiar şi în situaţii limită, cum ar fi o pană de curent sau lipsa conexiunii la internet.

În cazul în care nu există conexiune internet, spitalele vor elibera PE şi pe formulare pretipărite offline la domiciliu. Prescripţiile electronice offline la cabinet sau offline la domiciliu sunt valabile pentru eliberare ca şi cele online. Farmaciile sunt obligate să elibereze medicaţia de pe orice variantă a prescripţiei electronice.

În 27 decembrie 2012, la ora 18.00, în sistem erau 6.373.735 de reţete prescrise şi validate, dintre care 6.269.760 online, 100.889 offline la cabinet şi 3.086 offline la domiciliu. Sursa: gandul.info

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

PSD-iștii și-au depus candidaturile la Consiliul Județean. Vezi lista completă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.