Cum apare boala ficatului gras. Descoperirea șocantă a doctorilor

Cum apare boala ficatului gras. Descoperirea șocantă a doctorilor

Specialistii chinezi au identificat o bacterie care poate produce cantitaţi importante de alcool in intestine, suficient de mari pentru a provoca afectiuni hepatice persoanelor care nu consuma alcool.

Boala ficatului gras non-alcoolic (BFGNA), consta in acumularea grasimii in ficat din cauza altor factori decat consumul de alcool. Aceasta afecteaza un sfert din populaţia adulta la nivel mondial. Cauzele sunt deocamdata necunoscute.
 
Specialisti Institutului de Virusologie din Wuhan si de la alte instituţii de cercetare din China au descoperit un anumit tip de bacterie in timp ce tratau un pacient cu BFGNA, al carui ficat era grav afectat si care prezenta sindrom de auto-fermentaţie – o problema rara din cauza careia unele persoane se imbata dupa ce consuma alimente ce conţin zahar sau amidon.

Studii anterioare au concluzionat ca acest sindrom poate fi asociat cu o infecţie provocata de anumite ciuperci, numita candidoza. Drojdiile pot fermenta si produce alcool in intestine, la fel ca in cazul berii produse intr-un butoi.

In cadrul noului studiu, oamenii de stiinţa au descoperit ca acest caz al pacientului cu sindrom de auto-fermentaţie era provocat de o bacterie. În fecalele sale au fost descoperite mai multe tulpini de Klebsiella pneumonia (K. pneumonia) – un tip comun de bacterie comensala – care produceau cantitaţi de alcool de patru pana la sase ori mai mari decat tulpinile prezente la persoane sanatoase.

Cercetatorii au analizat ulterior mostre de bacterii intestinale de la 43 de pacienţi cu BFGNA si de la 48 de persoane sanatoase. Rezultatele au relevat ca circa 60% dintre pacienţii cu BFGNA prezentau niveluri medii sau mari de K. pneumonia in intestine.
Într-o etapa ulterioara a studiului, soareci de laborator au fost hraniţi cu K. pneumonia izolata de la pacientul cu sindrom de auto-fermentaţie timp de trei luni. Dupa prima luna grasimea a inceput sa se acumuleze in ficat. Dupa doua luni, soarecii au prezentat semne de fibroza, cicatrici care indica leziuni hepatice pe termen lung.

Oamenii de stiinţa au descoperit ca progresia bolii ficatului gras la soareci a fost comparabila cu cea de la soareci carora li s-a administrat alcool.Dupa ce soarecilor care au primit bacteria li s-au administrat antibiotice care distrug K. pneumonia starea de sanatate a ficatului lor s-a imbunataţit.

Stirea anterioara

Scene incredibile la Botoșani! Un tânăr a amenințat cu furca oamenii din Parcul Mihai Eminescu

Stirea Urmatoare

Ziua Bibliotecarului sărbătorită la Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.