Coplata în sănătate. Ce se întâmplă dacă nu o plătim?

Coplata în sănătate. Ce se întâmplă dacă nu o plătim?

Introducerea coplăţii în sănătate, începând de la 1 aprilie, a ridicat deja câteva probleme mari în ţară. Prima întrebare la care şefii de spitale nu au încă un răspuns : ce se întâmplă dacă pacienţii nu vor să plătească?

Românii care se internează în spital vor trebui să plătească, la externare, cinci sau zece lei. Suma e stabilită de fiecare unitate medicală în parte. Unele spitale aveau, pe 1 aprilie, taxa deja anunţată, dar altele încă se mai gândeau, pentru că nu există o decizie a Consiliului de Administraţie din spitalul respectiv.

Ce face spitalul dacă pacientul nu plăteşte? Niciun răspuns!

Dar dacă un pacient, dintre cei care au obligaţia să plătească noua taxă, nu achită suma stabilită de spital? Poate fi constrâns să plătească? Aici ne aflăm deja pe nisipuri mişcătoare, pentru că nimeni nu a reglementat încă problema asta. "Nu e stabilit nimic", spune Delia Gheorghică, directorul economic al Spitalului Municipal din Vatra Dornei. "Noi nu avem cum să constrângem pacienţii să plătească", recunoaşte oficialul. Lunar, în medie, o sută de oameni se internează în această unitate sanitară, dacă vorbim strict de cei care se încadrează în categoria plătitorilor noii taxe. O posibilă constrângere ar fi ca pacientul să nu primească biletul de externare, până nu achită taxa, apreciază şefa biroului Financiar-Contabil de la Spitalul Municipal din Orăştie, Viorica Plopşăreanu. Aceasta ne-a spus că s-a luat chiar legătura cu Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană, pentru a se lămuri situaţia, dar fără a se obţine un răspuns clar.

Nici alte taxe de spitalizare nu s-au plătit până acum

Spitalele au deja experienţă cu anumiţi pacienţi care, şi până acum, aveau obligaţia să-şi plătească zilele în care fuseseră îngrijiţi aici. E vorba de cei răniţi în urma unor altercaţii, de pildă. Sumele care trebuie plătite, în asemenea situaţii, sunt mult mai mari, pentru că achiţi contravaloarea tuturor zilelor de spitalizare, cu tot cu medicamentele şi tratamentele care ţi s-au administrat. Ei bine, sunt pacienţi care n-au plătit, aşa cum ne spune directorul Spitalului din Cernavodă, Salem Zahra. Astfel de situaţii au fost raportate la Poliţie. "Nu s-a rezolvat nimic", adaugă directorul.Există totuşi locuri în care lucrurile se mişcă. Aşa cum e cazul Spitalului Orăşenesc din Corabia, unde coplata a fost stabilită la zece lei. Ieri, până la ora prânzului, se externaseră deja şase pacienţi. Toţi au achitat coplata, după ce pacienţii au fost înştiinţaţi de noua reglementare.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.