Cine cauzează reumatismul articular acut

Cine cauzează reumatismul articular acut

Reumatismul articular acut este o sechela tardiva a infectiei cu streptococ hemolitic grup A. Recurentele bolii sunt frecvente dupa o noua infectie streptococica faringiana netratata, aparuta la bolnavii cu istoric de reumatism articular acut (RAA) in antecedente. Boala apare numai dupa infectii ale tractului respirator superior cu streptococ grup A. Un copil care a facut un atac de RAA ramane cu susceptibilitate deosebita pentru repetarea atacurilor in anii urmatori.

Printre cele mai importante manifestari clinice in RAA se numara cele determinate de artrita. Debutul RAA este, de obicei, brusc, dar poate fi si insidios. Primele simptome care apar sunt febra si durerile articulare. Copilul mai poate prezenta epistaxis (hemoragie nazala), dureri abdominale, care pot fi severe, fiind insotite uneori de varsaturi.

Artrita (durerile articulare) din RAA poate afecta mai multe articulatii, dar elementul caracteristic il constituie aspectul migrator. Inflamatia aparuta la prima articulatie scade, timp in care sunt „prinse” alte articulatii. Durata afectarii unei articulatii nu depaseste 72 de ore, iar toata simptomatologia articulara dureaza 2-4 saptamani. Cel mai frecvent sunt afectate articulatiile moi ale extremitatilor.

Tot in cadrul acestei boli este posibila o afectare cardiaca. Cardita reumatismala nu determina, de obicei, simptomatologia prin ea insasi. Diagnosticul clinic de cardita, in cursul atacului de reumatism, poate fi insotit in prezenta uneia dintre urmatoarele situatii: - suflu cardiac cu caracter organic; - marirea cardului; - insuficienta cardiaca congestiva; - semne de pericardita.

Cardita apare mai frecvent la varste mici, descrescand ca incidenta la grupa de varsta 14-17 ani, la persoane de peste 25 de ani boala aparand ocazional. Bolnavii cu cardita severa au un prognostic nefavorabil. in 70% dintre cazuri, vindecarea este incompleta, bolnavul prezentand valvulopatie cronica. Recurentele atacului acut de reumatism sunt mai frecvente la bolnavii cu afectare cardiaca. Profilaxia RAA are ca obiectiv prevenirea bolii si se face prin tratamentul anginelor streptococice.

Stirea anterioara

Accident rutier în Botoșani: Bărbat lovit de mașină, pe o trecere de pietoni de pe strada Împărat Traian - FOTO

Stirea Urmatoare

Femeie din Carasa ajunsă cu arsuri la spital după ce un incendiu i-a cuprins casa

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.