Ce trebuie să știm despre apa de la robinet

Ce trebuie să știm despre apa de la robinet

Multi dintre noi consuma numai apa îmbuteliata pentru baut, însa prepara mancare si spala fructele si legumele cu apa de la robinet. stim cu totii ca majoritatea fructelor si legumelor cumparate sunt crescute cu ajutorul pesticidelor si fertilizatorilor chimici.

Majoritatea acestora se regasesc în coaja fructelor, dar si în legume, iar cum multe dintre acestea se consuma cu totul este vitala îndepartarea reziduurilor de pe ele. La riscul produs de pesticide se adauga cel al contaminarii cu bacterii gen E. Coli, Listeria, Salmonella, toate cu efecte serioase asupra sanatatii, informeaza Mediafax. Mai mult decat atat, contaminarile produse pe reteaua de distributie nu sunt deloc de neglijat.

Teoretic, apa potabila furnizata populatiei trece printr amplu proces de coagulare, floculare si decantare (particulele foarte fine, aflate în suspensie în apa, se aduna sub forma de flocoane, sub actiunea unui coagulant. Aceste flocoane, mai grele decat aerul, se depun pe fundul bazinului si 90% din materiile aflate în suspensie sunt astfel eliminate), dupa care este fitrata si ozonata (în scop antibacterian si antivirus), dupa care este clorinata (se adauga clor la iesirea din uzina de tratare si în diferite puncte ale retelei de distributie pentru a distruge bacteriile si a evita dezvoltarea acestora, mentinand calitatea apei pe tot parcursul ei prin retea) si, într-un final, distribuita populatiei, toate aceste procedee fiind monitorizate cu strictete.

Dintre substantele de contaminare care pot ramane pe vegetale si pe care le introducem astfel în organism mai periculoase sunt azbestul si plumbul (provenite din tevile vechi), clorul aflat în cantitati mari în apa potabila, dar si pesticidele aflate în pamantul în care sunt îngropate tevile de apa potabila si care ajung în acestea prin micile sparturi pe care le are orice teava veche. Ajungem asadar sa spalam fructele pentru a îndeparta pesticidele exact cu… pesticide.

Aceiasi contaminanti se regasesc si în mancarea gatita pentru care este folosita apa de la robinet, deoarece prin fierbere nu se elimina decat cisturile de Giardia. Clorul, sedimentele, metalele grele, azbestul, pesticidele si insecticidele NU se elimina prin fierbere si ajung sa fie introduse în organism împreuna cu mancarea gatita, ceaiul sau cafeaua la care este folosita apa de la robinet. De asemenea, luati în considerare utilizarea unui filtru special pentru apa, pentru ca altfel nu faceti decat sa îndepartati niste substante chimice si sa le înlocuiti cu altele.

Cum spalam corect fructele si legumele: spalati-va întotdeauna pe maini înainte sa spalati vegetalele; spalati si vegetalele pe care le curatati de coaja sau pe care le taiati (cum ar fi pepenele), deoarece prin intermediul cutitului bacteriile pot ajunge de pe coaja în interior; spalati vegetalele sub un jet de apa rece, preferabil frecandu-le suprafata cu mana sau cu un burete aspru;
puteti folosi o solutie din o parte otet si trei parti apa filtrata în care sa tineti vegetalele timp de o ora; legumele cu suprafata neregulata trebuie tinute obligatoriu cateva minute în apa filtrata (ex: salata, broccoli, conopida).

Stirea anterioara

Anda Adam a avut o copilărie… sălbatică: „Făceam varză salteaua părinților”

Stirea Urmatoare

AJOFM Botoșani pregătește prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2024. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.