Ce consultatii si analize sunt gratuite, daca platesti asigurarea de sanatate?

Ce consultatii si analize sunt gratuite, daca platesti asigurarea de sanatate?

Pentru plata asigurarii de sanatate, in valoare de 5,5% din venit, asiguratii pot beneficia de trei consultatii gratuite pe an, dar si de monitorizarea bolilor cronice si acute si de asistenta medicala de urgenta.

Conform contractului-cadru privind asigurarile de sanatate, bolnavul are asigurate trei consultatii gratuite. Normele metodologice au fost publicate in ordinul Nr. 265/408, publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Asigurarea medicala mai acopera si consultatiile pentru afectiuni acute, intercurente (anamneza, examen clinic, diagnostic si tratament).

Cele 3 consultatii se refera doar la un singur episod de boala acuta, iar in cazul in care dupa prima sau a doua consultatie apare o alta afectiune acuta, numarul consultatiilor este maximum 4, respectiv 5.

Conform unei note, se raporteaza o singura consultatie per persoana pentru fiecare situatie de urgenta constatata si pentru fiecare boala cu potential endemo-epidemic suspicionata si confirmata.

Monitorizare pentru femeia gravida si nou-nascut

Femeile gravide au dreptul la monitorizarea evolutiei sarcinii si lauziei: acestea sunt luate in evidenta in primul trimestru de sarcina si sunt supravegheate lunar din luna a 3-a pana in luna a 7-a.

Contractul mai contine si urmarirea lehuzei la externarea din maternitate si la domiciliu, urmarirea lehuzei la patru saptamani de la nastere, consilierea privind testarile pentru HIV lues si alte boli, dar si consiliere privind promovarea alimentatiei exclusive la san a copilului pana la varsta de 6 luni si continuarea acesteia pana la minim 12 luni.

Sunt gratuite si o serie de vaccinuri pentru nou-nascut (contra TBC, hepatita B, poliomielita, difteriei, tetanos, rujeola sau rubeola).

Mai sunt gratuite si serviciile de planificare familiala, precum consilierea femeii privind planificarea familiala si indicarea unei metode contraceptive la persoanele fara risc.

Medicii vor urmari de asemenea dezvoltarea fizica si psihomotorie a copilului dupa externare la domiciliu, in doua in doua luni pana la varsta de sase luni, iar dupa aceea din trei in trei luni, pana la varsta de 18 luni.

Asigurarea mai acopera si vaccinari prevazute in cadrul programe nationale de sanatate, dar si servicii de promovare a sanatatii, precum educatia medico-sanitara si consiliere pentru prevenirea si combaterea factorilor de risc, precum si consilierea antidrog.

Bolnavii cronic vor fi monitorizati

Ingrijirea bonavilor cronici prevede anamneza, examen clinic general, "manevre pe care medicul le considera necesare", dar si recomandare pentru investigatii paraclinice si manevre de mica chirurgie.

Medicul mai poate recomanda consultatie la medicul de specialitate din ambulatoriu sau pentru internare, pentru cazurile in care este nevoie sau care depasesc competenta medicului de familie, recomandare pentru tratament de recuperare-reabilitare, recomandare pentru dispozitive medicale de protezare stomii si incontinenta urinara sau ingrijiri medicale la domiciliu.

Persoanele care nu sunt asigurate beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic. De asemenea, acestea vor fi incluse in Programul National de Imunizari.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Acțiune cu efective mărite în Dorohoi! Peste 100 de amenzi date pentru depășirea vitezei

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.