Cât de sănătoasă este carnea de miel pentru organism

Cât de sănătoasă este carnea de miel pentru organism

Carnea de miel se află pe lista produselor specifice Sărbătorii Pascale. Carnea de miel este bogată în vitamina E, potasiu, calciu şi fier, fiind o alegere sănătoasă pentru persoanele care o consumă în cantităţi moderate. Cu toate acestea, carnea de miel nu este însă recomandată persoanelor cu un nivel ridicat al colesterolului în sânge, din cauza grăsimii conţinute.

Carnea de miel are o valoare calorică ridicată şi un conţinut mare de colesterol, iar medicii recomandă să fie consumată împreună cu cât mai multe legume, pentru o digestie mai bună. Astfel, şi stufatul sau drobul trebuie să conţină cât mai multă verdeaţă şi orez.

Analizele de laborator arată că 100 de grame de carne de miel conţin 200 - 300 de kilocalorii şi un conţinut mare de potasiu. Organele, în special ficatul, dar şi carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe uşor în organism, zinc şi carnitină, cu rol energetic, şi cantităţi mici de calciu, acid folic şi vitamina E. De asemenea, carnea de miel are un conţinut de proteine ridicat, dar şi multe grăsimi saturate: 80 miligrame de colesterol la 100 de grame.

De menţionat este faptul că acest tip de carne conţine şi multe lipide ce îi pot afecta în special pe cei cu boli cardiovasculare sau cu risc de colici biliare, pancreatită. Mai mult, conţinutul crescut de proteine poate determina alergii.

În cazul preparării ciorbelor de miel carnea să se adauge doar în momentul fierberii. De altfel, cea mai indicată metodă este prepararea cărnii de miel înăbuşită sau pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile.

Pentru siguranţa şi sănătatea consumatorilor, oamenii sunt rugaţi să fie atenţi la mai multe aspecte atunci când cumpără carnea de miel, susţine Marius-Alexandru Dunca, preşedintele ANPC.

·    Cumpăraţi numai din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe;

·    Carnea trebuie să prezinte ştampila sanitară-veterinară;

·    Carnea să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţă lipicioasă şi urât mirositoare;

·    Carnea achiziţionată se va transporta în condiţii igienice, cât mai repede şi se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv 0 – 4 grade C.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI - cumpărare carne

·    La cumpărarea produselor din carne acordaţi atenţie deosebită la aspectul produsului, atât exterior, cât şi în secţiune, dacă este posibil;

·    Nu achiziţionaţi produsele la care suprafaţa este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, consistenţă nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană, aspect de vechi;

·    Urmăriţi modul de etichetare al produselor din carne, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilităţii minimale/ datei limită de consum şi a ingredientelor alergene;

·    Refuzaţi produsele din carne pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;

·    Refuzaţi produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită;

·    La cumpărarea produselor alimentare şi, implicit a produselor din carne, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;

·    Nu cumpăraţi produse din carne din locuri neautorizate - comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achizitionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.