Care sunt pericolele din sticlele de apă minerală

Care sunt pericolele din sticlele de apă minerală

Cel puțin doi litri de apă pe zi. Atât ar trebui să bem, potrivit recomandărilor medicilor și mesajelor promovate la televizor. De teama germenilor, a nitriţilor şi a clorului din apa de la robinet, preferăm să alocăm o parte din bugetul familiei apei din comerţ. Iar, odată cu creșterea apetitului românilor și a consumului de apă îmbuteliată, implicit şi vânzările au crescut semnificativ pe acest segment, în ultimii ani, iar specialiștii în finanțe spun că 2016 se anunţă a fi cel mai bun an pentru industria apelor minerale, deoarece vânzările ar putea atinge rezultate-record.

Dar ştim întotdeauna ce bem? Care este cea mai bună apă minerală şi cum o alegem pe cea mai pură din oferta atât de variată a magazinelor? Ce pericole ne pândesc dincolo de etichetele care ne asigură că am ales cea mai bună apă? Sunt doar câteva dintre întrebările la care Jurnalul Naţional îşi propune să găsească răspuns în cadrul unei campanii demarate astăzi.

Potrivit unei analize realizate în primăvară de KeysFin, pe baza datelor oficiale prezentate la Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului de producătorii de apă minerală, cei peste 400 de producători din acest domeniu ar putea realiza în acest an o cifră de afaceri de circa 5 miliarde de lei, de peste patru ori mai mare faţă de nivelul din 2011. Și numărul firmelor producătoare de apă minerală a crescut cu aproape 100, mai exact, de la 320 de producători în 2011, la 402 în 2014, ultimul an pentru care existau statistici oficiale, la momentul realizării analizei.

Vești bune, s-ar putea spune. Oferta de apă îmbutelietă crește constant, iar „piața” are o evoluție pozitivă ca urmare a investițiilor din acest domeniu și a consumului tot mai mare, influenţat de promovarea apei minerale drept „produs sănătos”. Dar, oare, chiar așa este?

Apa cea mai pură? Din ce punct de vedere?

Există unii producători de apă minerală naturală care susţin că apa lor este cea mai pură de pe piaţă. Cu toate acestea, potrivit „Ghidului apelor minerale naturale”, întocmit de Adrian Feru, director de cercetare-dezvoltare al Societăţii Naţionale a Apelor Minerale (SNAM), nimeni nu a făcut până acum un clasament al apelor minerale după puritate şi este foarte greu de argumentat o astfel de afirmaţie. Dar ce criterii putem utiliza pentru estimarea purităţii, în condiţiile în care o apă are cel puţin 10 parametri fizico-chimici măsurabili? Asta dacă excludem din start alte caracteristici, care trebuie luate în calcul la evaluarea calităţii unei ape, precum parametri geologici, farmacologici, microbilogici, pH-ul (aciditatea), conţinutul şi originea CO2 (dioxidul de carbon). Doar în funcţie de compoziţia chimică, spre exemplu, apele minerale pot fi calcice, magneziene, sulfatate sau clorurate.

„Nu există o apă minerală identică cu o alta, aşa cum nici un organism nu este asemănător altuia”, potrivit documentului amintit mai sus, iar supermarketurile, marile magazine angro și buticurile de la colțul blocului se întrec în oferte de apă îmbuteliată și fac alegerea consumatorului dificilă.

Specialiştii din domeniu spun, însă, că românii nici nu prea obişnuiesc să citească etichetele, cu toate că informaţiile trecute aici ar fi, totuşi, singurul scut de protecţie împotriva bolilor şi intoxicaţiilor ce pot fi provocate de apa de la raft, ci se raportează la preţ. sursa: jurnalul.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.