Când expiră alimentele cu adevărat și ce se întâmplă dacă mâncăm produse expirate

Când expiră alimentele cu adevărat și ce se întâmplă dacă mâncăm produse expirate

Când expiră alimentele cu adevărat? Exact în ziua indicată pe ambalaj? Ce se întâmplă dacă le mâncăm după ce au expirat oficial? Dar mâncarea sau conservele pe care le facem în casă, cum știm când expiră?

Când expiră alimentele cu adevărat este o întrebare legitimă în contextul limitării risipei alimentare. Conform normativelor UE , valabilitatea alimentelor comercializate se traduce prin două concepte, sub următoarele două formulări:

1. “a se consuma de preferință înainte de”
2. “a se consuma până la”

Terminologia de pe ambalaj, explicaţii utile
Cele din prima categorie sunt produsele care pot fi consumate în siguranță, în anumite condiții, și după depășirea datei menționate pe ambalaj. „De preferință” indică data după care alimentele respective își pierd o parte din din prospețime dar nu sunt periculoase pentru consum: făină, orez, paste, biscuiți, ulei, ciocolată, dar și alimentele cumpărate în stare congelată.

În schimb, formula „a se consumă până la” este mult mai restrictivă și o găsim pe alimentele care expiră foarte rapid: lapte, peşte, brânzeturi proaspete, ouă, carne. În linii mari, acestea trebuie consumate înaintea datei de pe ambalaj, pentru siguranță. Până la momentul când sunt consumate, este obligatoriu ca ele să fie conservate permanent în frigider, conform indicaţiilor.

Atenţie la produsele perisabile
De la caz la caz, practica a demonstrat că ele pot fi consumate și după această dată, dacă nu prezintă modificări de aspect, miros, gust, culoare, consistentă. Este o practică acceptată dar nu trebuie să abuzăm de ea. Iar pentru a reduce riscul e mai bine să prevenim: alimentele ușor perisabile trebuie cumpărate în cantități care să permită consumul lor înainte de expirare.

Alimentele ușor perisabile pot fi păstrate mai mult peste termenul de valabilitate cu condiția să fie congelate imediat după ce au fost achiziționate. De regulă există indicații pe ambalaje în acest sens.

Totodată, este bine de știut că în cazul laptelui și ouălelor dată expirării este stabilită prin lege. Pentru toate celelalte alimente, fiecare producător în parte decide în funcție de propriile criterii, respectând o serie de reglementări europene.

Cât timp rezistă ouăle şi laptele
Dincolo de lege, ce reguli putem încălca și până unde, pentru a evita risipa? Nu există indicații oficiale, există doar niște reguli relative, în linii mari, bazate pe experiență de-a lungul timpului.

– Ouăle crude – conform legii, au valabilitate de 28 de zile. Data expirării ține cont de perioada cât au fost depozitate, ambalate, transportate. Practic, data expirării imprimată pe ou reprezintă a 28-a zi de când a fost produs. Este preferabil să se consume înainte de data respectivă, mai ales ouăle crude din creme si dressinguri.

Se consideră că pot fi consumate și după expirare, pentru 3-4-5 zile, însă gătite. Pentru ouăle din gospodărie, regula este aceeași, pot fi consumate timp de o lună, conservate la rece și întuneric. Fără coajă, un ou nu poate fi păstrat în frigider mai mult de o zi. În cazul ouălelor fierte tari, experiența arată că le putem ține în frigider maximum o săptămână. Ideal, chiar mai puţin.

– Laptele crud – nu ajunge niciodată în comerț ca atare. Este supus întâi unor tratamente termice, rezultând din el laptele proaspăt pasteurizat. Acesta are o valabilitate de 6 zile începând cu ziua de după mulgere, conservat în frigider. Experiența a demonstrat că poate fi consumat încă 2-3 zile după expirare. Evident, dacă nu prezintă modificări de gust, miros, aspect și ambalajul nu este umflat.

Laptele crud din gospodărie rezistă în frigider maximum 2 zile însă este obligatoriu ca el să fie consumat doar după fierbere. În acest caz se menține circa 4-5 zile în frigider.

Mai există și alte formule de lapte cu termen de expirare foarte lung: cel UHT sau cel sterilizat. Fac parte din prima categorie de produse, de consumat „preferabil înainte de”; ceea ce presupune că poate fi consumat mai mult timp după respectiva dată. Dar nu mai mult de câteva luni după și dacă nu prezintă modificări evidente.

Ce se întâmplă dacă mănânci iaurt expirat
– Iaurtul – are de obicei fixată data expirării la o lună după ambalare și poate fi consumat încă multe zile peste această dată. Câte zile, exact? O analiză făcută de experți pentru o revistă de specialitate din Franța a scos în evidență un fapt oarecum surpinzător: după trei săptămâni cele 48 de iaurturi de mai multe tipuri analizate aveau aproape aceleași proprietăți ca la început. Mai mult, după acest interval nu s-au dezvoltat nici un fel de microorganisme patogene. Având un pH acid și fiind produs din lapte pasteurizat, iaurtul își conservă în mod natural calitățile.
 
Conform nutritionistei spaniole Katherine Garcìa, studiile care au urmărit modificarea iaurtului indică faptul că acesta își menține proprietățile nutriţionale intacte până în a 35-a zi de la expirare. În ce condiții? Să fi fost conservat în frigider, să nu prezinte umflături sau găuri în ambalaj, să nu emane miros neplăcut și să nu aibă mucegai.

Carnea, peștele și brânzeturile
– Brânzeturile proaspete sunt alimente dintre cele mai perisabile și este indicat să fie consumate înainte să expire, sau, cel mult, maximum 2-3 zile după această dată; în schimb, brânzeturile sărate și uscate, învechite, pot fi consumate luni bune după data când expiră, cu condiția să nu prezinte mucegai în interior.

- Peștele și carnea sunt şi mai perisabile. Pot fi conservate până la 3-4 zile în frigider dacă au fost gătite, și doar 1-2 zile în stare proaspătă, peste data când expiră.

Preparatele din carne și peste nu se pot consumă după data expirării
Produsele din carne tocată sunt cele mai expuse proliferării bacteriene, pot fi păstrate în siguranță maxim o zi după expirare. Pot fi însă conservate în congelator, în stare cât mai proaspătă.
 
Preparatele din carne și peste nu se pot consumă după data expirării, fiind produse cu o mare viteză de alterare şi care comportă cele mai mari riscuri.

Alimentele cu durata mare de valabilitate.
Făina, orezul și alte cereale sub formă de boabe întregi pot fi practic consumate ani de zile, cu condiția să fie conservate corect, după cum explică și o sinteză a New York Times. Însă este de reținut că făina integrală tinde să capete un miros rânced în timp. Asta pentru că acest tip de făina provine din cereale procesate întregi, din care nu a fost eliminat germenele, cu importante proprietăți nutriționale.

Tot ani de zile pot fi consumate și leguminoasele uscate, fasole, linte, năut, soia etc. Dar cu cât sunt mai vechi cu atât necesită mai mult timp pentru fierbere.

Pastele, grisinele, biscuiții sărați și alte snacks-uri se consideră că pot fi consumate câteva luni bune încă, după expirare. Însă este de luat în considerare faptul că își pierd din crocanteţe și din aromă.

Pâinea se poate consuma atât timp cât nu apar puncte de mucegai. Se conservă cel mai bine în frigider. Ca măsură de siguranță, este preferabil să o lăsăm să se usuce pentru că umiditatea scăzută reduce riscul apariției mucegaiului.

Petele de mucegai sunt semnul că trebuie să aruncați pâinea

Când expiră conservele cumpărate
Potrivit NYT, conservele vegetale în cutii de metal sau ambalaje de sticlă pot fi consumate încă un an după dată de expirare, cu condiția să nu fie umflate. De reținut că toate conservele în ulei tind să devină râncede în timp. Este indicat să se evite consumul după expirare în cazul conservelor care conțin carne sau peşte, pentru că există un risc mai mare de toxină botulinică.
 
Sosurile, dulceață și gemul, fructele și semințele oleaginoase pot depăși câteva luni data de expirare, cu condiția să nu prezinte modificări de gust. La fel și uleiurile vegetale pentru consum, care nu expiră propriu zis dar tind să râncezească în timp. Din acest motiv, toate alimentele care au această tendință trebuie conservate în loc uscat, rece, în ambalaje bine închise și la întuneric.

Alimentele cumpărate proaspete sau preparate în casă și congelate imediat se pot păstra în congelator în linii mari 2-3-4 luni. Cu cât este vorba de un aliment mai elaborat, cu atât are o valabilitate mai redusă.

Unele „nu expiră niciodată”
Există apoi o serie de produse care deși au o dată de expirare conform legii se consideră că nu expiră practic niciodată și pot fi consumate fără riscuri după această dată de pe ambalaj. Este vorba de zahăr, miere, sare, oțet, condimente și ierburi aromatice uscate, cafea și ceaiuri.

Fructele și legumele proaspete sunt preferabil a fi consumate cât mai proaspete, dar durează până la câteva săptămâni bune dacă sunt conservate în frigider. În Marea Britanie se desfășoară de mai mult timp o campanie publică pentru eliminarea datei de valabilitate pentru fructele și legumele proaspete.

Când expiră mâncarea, dulciurile și conservele făcute în casă
Mâncărurile gătite în casă este recomandat a nu fi conservate în frigider nu mai mult de 3-4 zile. Ulterior acestei date crește încărcătura bacteriană și pot începe să fermenteze. Acest termen este valabil inclusiv pentru torturile, plăcinte și prăjiturile cu creme sau cu fructe.

Dacă am gătit mai mult decât poate fi consumat rapid, cea mai bună metodă e de a congela imediat o parte. În timp ce pentru produsele de cuptor uscate se poate merge până la câteva săptămâni, conservate tot în frigider.

În cazul conservelor făcute în casă și ambalate în borcane și sticle, valabilitatea se stabilește de la caz la caz. Conform unui set de reguli elaborate de Institutul Superior al Sănătății în Italia, de exemplu, dulceața sau sucul de roșii sau conservele în oțet corect elaborate și sterilizate pot fi păstrate câțiva ani. Și în cazul  lor, nu se vor consuma dacă borcanul prezintă umflaturi sau pierde lichid.

Ce se întâmplă dacă mâncăm dulciuri expirate
În cazul produselor de patiserie și al dulciurilor industriale, termenul de valabilitate este foarte lung dar pot fi consumate fără riscuri după dată expirării. Pe lângă zahăr, reţetele prevăd o serie de ingrediente care împiedică alterarea. Și în cazul lor, pot fi consumate câteva luni după expirare cu condiția să nu prezinte modificări și să fie bine conservate. E vorba de bomboane, ciocolată, dulceață, biscuiți fără cremă, tarte industriale.

Cozonacul cumpărat păstrat la frigider se poate mânca până la o lună după expirare. Cozonacul făcut în casă are un termen de valabilitate similară, conservat în frigider, după care începe să devină rânced. În cazul biscuiților cu cremă, este mai bine să se evite consumul lor după dată expirării. Motivul este același ca și în cazul cozonacului: alterarea grăsimilor.

Opțiunea de a mânca sau nu ceva expirat din categoria alimentelor cu valabilitate mare este mereu personală. Ține, întâi de toate, de factori obiectivi: gust, aspect, consistentă, miros al produselor. Pe de altă parte, ține de fler și intuiție. Dacă avem cele mai mici îndoieli, regula de aur este să nu le consumăm.

Riscuri și pericole majore
Microorganismele prezente în alimente pot fi de tip bacterie sau de tip mucegai sau virusuri pe suprafața lor. Alimentele perisabile, din a doua categorie enunțată anterior, pot dezvolta culturi potențial periculoase de bacterii sau mucegaiuri. Acestea pot cauza toxiinfecții alimentare de la forme ușoare până la forme letale.

Cea mai periculoasă dintre bacterii este cea care duce la intoxicația botulinică, în care se poate risca viață prin insuficientă respiratorie. Foarte periculoase sunt și intoxicatiile cu Salmonella, E. Coli, Stafilococ, Listeria. Simptomele de intoxicație alimentară acută sunt dureri și crampe la nivel intestinal, diaree, vomă, uneori febră și frisoane, tonus scăzut şi inapetenţă. Este nevoie de intervenție medicală de urgență.

În cazul prezenței mucegaiurilor în alimente și mai ales în cele care conțin cereale, riscul este potențialul lor cancerogen. Mucegaiul din făină și produsele obținute din făină conține aflatoxine, toxice și cu potențial cancerogen demonstrat.

Similar este riscul și în cazul radicalilor liberi conţinuţi în grăsimile oxidate, râncede. Aceștia sunt dăunători pe termen lung pentru că amplifică riscul tumoral. Practic, gustul rânced face diferența între a putea mânca sau nu un produs dulce după ce a expirat.

Sursa: smartliving.ro

Stirea anterioara

Alegerile bagă școlile în scenariul roșu! Ce au decis autoritățile

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.