Băile fierbinţi pot avea efecte cumplite, ne pot afecta inima, creierul şi pielea

Băile fierbinţi pot avea efecte cumplite, ne pot afecta inima, creierul şi pielea

O baie fierbinte ne poate afecta mai mult decât credem. Inima şi creierul pot fi stresate mai ales dacă stăm în baie o jumătate de oră. Dacă alegeţi să faceţi baie evitaţi totuşi apa foarte fierbinte şi deschideţi un geam pentru ca aburul să poată ieşi din încăpere.

„Dacă apa este foarte fierbinte, vasele de sânge se dilată, iar tensiunea arterială poată să scadă foarte mult. Puteţi avea stări de ameţeală şi chiar stări de leşin. Dacă experimentaţi unele dintre aceste simptome, este bine să chemaţi pe cineva să vă ajute să ieşiţi din baie pentru a evita riscul apariţiei unor accidente. De asemenea, inima este şi ea stresată şi are tendinţa să lucreze mai mult. O baie fierbinte poate creşte mult ritmul cardiac şi pot apărea palpitaţii sau senzaţia de sufocare. Dacă facem des băi fierbinţi foarte lungi ne expunem creierul la foarte mult stres. Este bine vă aveţi un geam deschis la baie pentru a evita acumularea de abur. Persoanele care sunt cardiace sau au probleme cu tensiunea nu trebuie să facă deloc băi fierbinţi. Şi în cazul persoanelor sănătoase o baie nu trebuie să dureze mai mult de 10 minute“, spune Florin Tudor, medic internist.

Duşul zilnic este mult mai sănătos şi mai revigorant. „Eu cred că este mult mai bine să facem duş, decât baie. Când facem duş apa care vine cu presiune revigorează corpul, pune sângele în mişcare, este un fel de masaj natural. De aceea după duş ne simţim mai vioi şi după baie tragem la somn. Duşul durează mai puţin, iar temperatura apei nu ar trebui să depăşească 40 de grade. În plus este mai igienic. În cadă se pot aduna bacterii care ajung pe pielea noastră atunci când facem baie“, mai spune medicul.

Efectele asupra pielii

Apa fierbinte poate afecta şi pielea. „Chiar dacă se spune că aburul deschide porii, este de preferat să faceţi inhalaţii doar la faţă şi nu băi foarte fierbinţi la care să vă expuneţi tot corpul. Dacă atunci când faceţi baie observaţi că pielea se înroşeşte, este clar că suferă. Persoanele care fac băi fierbinţi des au pielea foarte uscată şi imediat după baie apar mâncărimile. În timp pielea de poate coji, iar în final pot apărea şi dermatitele. În cazul duşului pielea este mai protejată. Dacă faceţi totuşi baie nu frecaţi pielea cu buretele sau cu un prosop. Când ieşiţi din baie alegeţi un halat, lăsaţi pielea să se usuce la sine şi aplicaţi o loţiune de corp pentru a evita uscarea ei“, mai spune medicul.

Stirea anterioara

Povestea câştigătoarei Vocea României: la doar 13 ani, Ana Munteanu a câştigat „Moldova are talent”

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.