Atenție! România, bântuită de un virus gripal fatal la orice vârstă!

Atenție! România, bântuită de un virus gripal fatal la orice vârstă!

Virusul gripal sezonier a făcut încă opt victime, doar în ultima săptămână, astfel că numărul românilor care şi-au pierdut viaţa din cauza gripei a ajuns la 81. Acesta este primul sezon gripal, după pandemia din 2009, în care numărul celor răpuşi este de două ori mai mare faţă de media înregistrată din ultimii cinci ani. Medicii spun că este vorba infecţii severe, cauzate de virusul AH1N1 (gripa porcină), care a devenit mult mai agresiv.

Deşi sezonul gripal încă nu s-a încheiat, numărul morţilor este de peste două ori mai mare faţă de anii trecuţi. În 2014-2015, numărul total de decese a fost de 40, din care 25 cu AH1, 6 cu AH3 şi 9 cu B, iar în sezonul anterior au fost inregistrate 34 decese confirmate cu gripă (25 cu virus gripal AH1 şi 9 cu AH3).

Specialiştii de la Institutul “Matei Balş” spun că, în acest an, nu au fost înregistrate mai multe infecţii faţă de anii trecuţi, însă era de aşteptat ca numărul victimelor să fie mai mare, din cauză că principalul virus în circulaţie în emisfera nordică (AH1N1) a devenit mult mai puternic şi mai agresiv. Virusul gipal este circulant şi, pe măsură ce a făcut pasaje succesive, la nivel uman, şi-a crescut virulenţa şi a devenit atât de puternic încât generează îmbolnăviri severe, asociate cu deces. Este motivul pentru care se recomandă vaccinarea antigripală, care nu este un moft, explică specialiştii în epidemiologie, subliniind că persoanele care nu se vaccinează îşi asumă riscul de a face o infecţie respiratorie severă.

Câte virusuri gripale circulă într-un an

Numărul tipurilor şi subtipurilor de virusuri gripale care circulă într-un singur sezon nu se limitează la două sau trei, cum am fi tentaţi să credem, ci la câteva sute, care dau diferite tipuri de boală, mai mult sau mai puţin agresive. Spre exemplu, în sezonul 2014–2015, în cadrul supravegherii virologice, realizată de specialiştii în sănătate publică, au fost detectate nu mai puţin de 938 virusuri gripale, mult mai multe comparativ cu sezonul precedent (397), şi chiar faţă de sezonul 2012-2013 (632).

Antibioticele, doar la recomandarea medicului

Dacă se îmbolnăvesc, cei mai mulţi români apelează la arhicunoscuta aspirină şi la antibiotice, însă medicii atrag atenția că aceste medicamente nu previn şi nu tratează gripa. Cea mai bună metodă de a preveni gripa rămâne imunizarea prin vaccinare, iar ca tratament se administrează antivirale, în spital. Antibioticele se folosesc doar în cazul în care apar complicaţii bacteriene şi numai la indicaţia medicului. De asemenea, administrarea de acid acetilsalicilic (aspirină) la un bolnav de gripă poate conduce, uneori, la apariţia unui sindrom extrem de grav (sindromul Reye), atrag atenţia epidemiologii. sursa:jurnalul.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Jandarmii botoșăneni vor fi în mijlocul cetățenilor la manifestările de Sf. Gheorghe

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.