Alimente care ne protejeaza creierul

Alimente care ne protejeaza creierul

In Statele Unite este in voga un curent care vizeaza tratarea bolilor neurologice prin grija acordata la ceea ce se intampla la nivelul microbiotei sau florei intestinale, cu alte cuvinte realizandu-se o legatura explicita intre intestin si creier, scrie site-ul 20minutes.fr, citat deAgerpres.

Neurologul american David Perlmutter, autor al cartii "Intestinul in ajutorul creierului", se concentreaza pe rolul bacteriilor din organism pentru evitarea depresiei, a sclerozei in placi, a bolii Alzheimer, autismului si altor boli. In afara de sfaturile clasice care recomanda consumul de alimente bio, evitarea produselor prelucrate, a conservelor, medicul enumera cateva alimente care protejeaza creierul pe termen lung.

Un prim grup este format din alimente "probiotice" sau care contin bacterii benefice. Sunt alimentele fermentate, indeosebi varza murata si produsele lactate cu bifidobacterii sau lactobacili din surse naturale. Potrivit doctorului Perlmutter, bacteriile joaca un rol multiplu in organism. "Ele mentin o stare buna a invelisului intestinal, echilibreaza PH-ul din organism, joaca rol de antibiotic, antiviral, regleaza imunitatea si controleaza inflamatiile", afirma neurologul, care recomanda iaurturi, kefir (produs fermentat pe baza de lapte de capra), kimchi (produs traditional coreean din legume si ardei iute), varza murata si alimente marinate.

Pentru protejarea creierului se recomanda si alimente sarace in glucide, in contextul in care tendinta alimentatiei moderne este excesul de zahar si cereale.

Doctorul Perlmutter afirma ca, „cu cat se consuma mai multe zaharuri, cu atat microbiota este mai bolnava... Trecand in secolul al XX-lea de la o alimentatie bogata in grasimi si in fibre la una bogata in glucide, oamenii au inceput sa sufere de boli ale creierului". Astfel, un regim prea bogat in zaharuri si sarac in fibre ar mari riscul de permeabilitate intestinala, de perturbare a sistemului imunitar si de inflamare generala, care ar afecta si creierul. Alimentele indicate sunt legumele verzi, ceapa, rosiile, dovleacul, semintele de floarea-soarelui, proteinele (din oua, pesti salbatici, fructe de mare, carne de pasare si vita), zarzavaturile si condimentele.

O stare buna a creierului poate fi mentinuta si cu alimente bogate in grasimi bune, recomandate de doctorul Perlmutter, a carui teza nu este insa unanim acceptata. Ea se bazeaza totusi pe studiul Framingham realizat in anii 2000 de cercetatori de la Universitatea din Boston, care se refera la relatia dintre nivelul de colesterol total si performantele cognitive. Rezultatul a fost ca "cele mai scazute niveluri de colesterol se asociaza cu performante cognitive modeste in privinta gandirii, atentiei, concentrarii si fluiditatii verbale". Acest lucru sugereaza faptul ca un rol protector al creierului i-ar reveni colesterolului, noteaza site-ul citat de Agerpres. Printre alimentele recomandate in acest sens se numara uleiul de masline extra, susanul, untul purificat, maslinele, branzeturile si semintele.

Si alimentele bogate in polifenoli exercita un rol benefic asupra creierului. Aceasta categorie implica remedii naturale pentru sanatatea bacteriilor.

In realitate, "plantele produc polifenoli pentru a se proteja. Sunt antioxidanti puternici, analizati in domeniile bolilor cardiovasculare, osteoporozei, cancerului sau diabetului", arata medicul mentionat. Unele studii au aratat ca prezenta lor in alimentatie scade marcarii de stres oxidativ, ceea ce duce la reducerea riscului de boli neurologice. In acest grup intra vinul, ceaiul, cafeaua si ciocolata.

Alimentele bogate in probiotice sunt ingredientele "preferate" de bacteriile intestinale, care le asigura cresterea. In lipsa acestor bacterii, alimentele nu ar putea fi digerate. Potrivit lui Perlmutter, probioticele prezinta multe avantaje: reduc afectiunile asociate cu diareea, contribuie la protejarea impotriva cancerului de colon, amelioreaza absorbtia de minerale si previn obezitatea, inducand un sentiment de satietate. Nu trebuie ocolite usturoiul, ceapa, napii, sparanghelul si prazul (toate crude).

Un rol important in protejarea creierului il are si apa filtrata, deoarece intestinul uman nu era obisnuit initial sa absoarba clor, element indispensabil totusi pentru o apa curata la robinet. Un filtru de apa aplicat apei menajere ajuta la limitarea efectului substantelor chimice asupra organismului. Sursa: sanatate.bzi.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.