Poziția PSD : Rezultatele de la Bacalaureat sunt generate de lipsa de responsabilitate a statului

Poziția PSD : Rezultatele de la Bacalaureat sunt generate de lipsa de responsabilitate a statului

Argumentul promovat de PDL, după afișarea rezultatelor examenului de bacalureat, promovează o selecţie de tip „legea junglei”, în care cel mai puternic (mai deştept, mai capabil, mai pregătit) rezistă (ia notă mare), iar cel slab este eliminat.

·    Logica pieţei nu este şi logica statului.

·    Logica pieţei: cei slabi sunt eliminaţi

·    Logica statului: cei slabi sunt sprijiniţi, pentru a avea o minima sansa in viata! (Nu prin trasul in jos a celor performanti, ci prin ridicarea celor slabi)

·    Rolul statului nu este acela de a egaliza, ci de a reduce extremele, de a limita excesele (nici averile de miliarde nu sunt justificate, dar nici izolarea la care sunt expusi cei saraci, bolnavi, batrani, needucati).

·    În domeniul educaţiei, rolul statului este dublu:

·    Să asigure egalitatea în faţa legii, adică respectarea regulilor (ceea ce s-a întâmplat anul acesta la BAC, si s-a oprit frenezia copiatului – ceea ce este in regula in sine).

·    Să asigure egalitatea de şanse, adică să îi sprijine pe cei slabi, pe cei defavorizaţi, pe cei mai puţin capabili, fără însă a-i trage înapoi pe cei puternici, pe premianţi. Or, acest lucru nu s-a întâmplat. Cei slabi au fost penalizati, fara ca statul sa ii ajute sa isi depaseasca conditia (nu la examen, ci pe parcursul anilor de educatie).

·    Pentru a-i identifica pe cei slabi, pe cei mai puţin capabili, în ideea de a-i ajuta, statul trebuia să să îşi facă treaba înainte de acest examen important. Elevii trebuiau pregătiţi din timp pentru această etapă importantă a vieţii lor.

·    Statul nu a făcut acest lucru. El şi-a propus să despartă neghina de grâu exact la examenul de bacalaureat. Rezultatul – a traumatizat o generatie, care va avea nevoie de timp pentru a se adapta si pentru a-si reveni

·    În mod corect, el trebuia să facă acest lucru mai devreme, pe timpul anilor de liceu, astfel încât să dea o şansă celor mai slabi, mai puturoşi şi poate şi mai puţin responsabili să invete ca sa treacă examenul.

·    Rolul statului este să îi sprijine pe cei mai slabi, nu să îi elimine din sistem! De ce trebuie să facă acest lucru? Pentru a nu diviza şi polariza societatea; pentru a-i asigura o dezvoltare armonioasă şi sustenabilă; pentru a oferi şanse egale copiilor la intrarea în viaţă şi pe piaţă. Piaţa este cea care poate să facă selecţia, nu statul.

Daca dam statului funcțiile pietei, atunci ar trebui sa îl desființăm cu totul. Evident, această paradigma este absurdă. Iar cei care se grabesc să susțina ideea desființării statului trebuie să se gândească la consecințele reale ale „legii junglei” – nimeni nu mai este protejat în fața nedreptății, nici o proprietate nu mai este garantată, nici un om nu mai este protejat în fața violenței și abuzurilor, doar bogații au șansa de a trai normal. Știm ca filosofia neoliberală este seducatoare, dar ea nu este aplicată nicaieri în lume, dimpotrivă chiar – statele cu guvernări de dreapta veritabile caută soluții să asigure servicii publice mai extinse cetățenilor săi.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Festivitate de premiere a celor mai buni elevi contabili, organizată de Consiliul Județean Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.