Declarație politică, Dumitru Verginel Gireadă: „Doar dacă le luăm concesionarilor elicoptere se poate aplica ordonanţa păşunilor. Dar ce facem cu cei care cresc doar câteva animale?”

Declarație politică, Dumitru Verginel Gireadă: „Doar dacă le luăm concesionarilor elicoptere se poate aplica ordonanţa păşunilor. Dar ce facem cu cei care cresc doar câteva animale?”

Deputat PNL Botoşani, Dumitru Verginel Gireadă, a făcut astăzi o declarație politică despre noile reglementări privind pășunile, măsuri care, susține parlamentarul botoșănean, creează discriminări între actualii şi viitorii crescători de animale.

Vezi declarația politică:

Noile reglementări privind păşunile solicită primăriilor să concesioneze persoanelor fizice şi juridice interesate păşunea comunelor, pe o perioadă de maxim 5 ani.

Actul normativ creează însă discriminări între actualii şi viitorii crescători de animale şi cere practic imposibilul: împărţirea păşunilor din comune, pajişti care, în cele mai multe dintre situaţii, se află acum într-o bună administrare, fie la primării, fie la asociaţiile de crescători de animale.

Păşunea trebuie să rămână publică şi să aibă acces la ea întreaga comunitate.

Gândiţi-vă că toţi care se vor prezenta la licitaţie vor solicita păşunea pe 5 ani. Şi atunci, după ce concesionăm păşunea, ce facem cu tinerii care vor să devină fermieri? Pe aceştia îi punem să-şi cumpere teren cu 2.000 - 3.000 de euro, în timp ce concesionarilor le solicităm un preţ mediu de 100 lei/an/hectar? Păşunea trebuie să rămână publică şi să aibă acces la ea întreaga comunitate. Şi cum se va proceda cu delimitarea, astfel încât animalele să nu treacă pe porţiunile concesionate de alţii? Pentru ca nu poţi să împrejmuieşti păşunea! Crescătorii de animale nu vor putea avea acces la porţiunile de păşune concesionate fără să nu treacă unul peste păşunea celuilalt. Doar dacă le luăm concesionarilor şi elicoptere, pentru ca animalul să poată fi dus în mijlocul păşunii, în zona închiriată, putem spune că există o posibilitate de aplicare a prezentei ordonanţe.

Şi ce se va întâmpla cu localnicii care au doar câteva animale care le asigură traiul de zi cu zi? Ce le dai acestora? 500 de metri pătraţi de păşune?

Probleme mari vor fi în cazul crescătorilor de animale care nu sunt înscrişi în registrul fermelor şi deţin în gospodărie un număr mai mic de animale, respectiv o vacă sau câteva oi. Ei cresc aceste animale pentru a asigura familiilor, copiilor din familie, lapte şi produse lactate proaspete. Aceştia nu vor putea să participe la procedura de concesionare, cu toate că ei sunt şi cei mai mulţi. Iar păşunile sunt fie în zona de vale roditoare, fie în zona de coastă, aride la vreme de secetă.

În aceste condiţii, cum poţi să împarţi păşunea? Pentru ca celui căruia îi dai zona aridă, sigur îi vor muri animalele!

Şi atunci vă întreb: Cine va plăti paguba crescătorilor de animale?

Dumitru Verginel Gireadă,

Deputat PNL Botoşani

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.