Vasile Dîncu: „Primarul e funcţionar public pe jumătate, are doar costurile, nu şi beneficiile acestuia”

Vasile Dîncu: „Primarul e funcţionar public pe jumătate, are doar costurile, nu şi beneficiile acestuia”

Primarii nu beneficiază nici de drepturile pe care le are un demnitar şi nici de cele ale unui funcţionar public, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu, adăugând că sunt necesare o serie de reglementări pentru a corecta această problemă.

„Noi suntem conştienţi că în momentul acesta, atunci când e vorba de responsabilităţi şi incompatibilităţi, primarul este demnitar, iar în situaţia în care ar trebui să aibă drepturile demnitarului, nu le are. Pe de altă parte, este funcţionar public pe jumătate şi are numai costurile, nu şi beneficiile pe care le are un funcţionar public. Noi nu suntem un Guvern care să promitem lucruri înainte de a le face, dar vreau să vă spun că acest lucru, sperăm - şi cu consultarea dvs şi a Asociaţiei - îi vom găsi o soluţie şi vom aduce reglementările la un statut care să fie corect şi care să unifice statutul celor care lucrează în administraţia publică", a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prezent la cea de-a XIX-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR).

El a adăugat că mai mulţi membri ai Guvernului s-au născut la ţară şi ştiu că satul românesc este „cea mai importantă resursă pentru cultură şi tot ceea ce a însemnat România până acum". „Vreau să construim un proiect prin care civilizaţia rurală din România, ultima din Europa, să-şi păstreze viabilitatea. (...) Este vorba de un mod de a trăi în lume, de valorile pe care satul românesc le-a produs. Evident că ceea ce încercăm să facem în acest moment este în primul rând să reconstruim infrastructură modernă în sat", a spus Vasile Dîncu.

Potrivit acestuia, Guvernul consideră ACoR un partener real în vederea unei schimbări „fundamentale" în administraţia din România. „Considerăm Asociaţia pe care o reprezentaţi dvs şi considerăm primarii ca fiind cea mai importantă resursă de inteligenţă şi strategie pentru dezvoltarea comunităţilor rurale. (...) Ştim că într-un an de zile nu putem schimba România în mod fundamental, dar vrem să creăm un proiect pentru a reuşi să punem lucrurile pe un făgaş care în anii următori să ducă mai departe spre o modernizare a administraţiei din România", a precizat Dîncu.

El a dat asigurări că Guvernul nu are niciun proiect de desfiinţare a vreunei comune din România. „Vrem ca acest proces, dacă se va întâmpla vreodată, să se întâmple firesc, prin voinţa oamenilor, nu printr-o hotărâre vizată de la Guvernul României. Ceea ce observăm noi este că dispariţia sau desfiinţarea unor localităţi, din păcate, se fac pe cale naturală, prin migraţie, prin faptul că avem un spor natural negativ, prin faptul că nu avem investiţii destule în aceste zone", a explicat viceprim-ministrul.

El a remarcat că primarii beneficiază de cel mai mare capital de încredere în administraţia din România, acesta fiind comparabil cu nivelul de încredere pe care oamenii îl au în biserică. Dîncu a mai precizat că se doreşte o primă sistematizare a întregii legislaţii din domeniul administraţiei publice centrale şi locale, deoarece există sute de legi în domeniu, unele dintre ele chiar contradictorii. Acesta a menţionat şi existenţa unui proiect de simplificare a procedurilor administrative care acum sunt „foarte stufoase, imposibil de gestionat". „Tema salarizării în administraţia publică locală este una dintre temele noastre şi vă promitem că îi vom găsi o rezolvare justă, fie că va fi una care va fi pe doi-trei-patru ani, pentru a ajunge la un anumit nivel de salarizare, dar va fi cu siguranţă, cel puţin se vor elimina inechităţile", a mai spus Dîncu.

Totodată, el şi-a exprimat speranţa că până în 2021 se va finaliza cadastrarea, dar a adăugat că lipsesc specialiştii în domeniu şi există multe probleme, inclusiv sistemele diferite de înregistrare folosite până acum. AGERPRES

Stirea anterioara

Află ce spectacol a pregătit Teatrul „Vasilache” pentru cei mici în această duminică

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.