Recensământ : Află cât poţi câstiga şi care sunt condiţiile de înscriere

Recensământ : Află cât poţi câstiga şi care sunt condiţiile de înscriere

Recenzorii pot câştiga aproximativ 500 de lei net pentru 12 zile de muncă, ei fiind plătiţi cu 50 lei pe zi. Programul e de la 8.00 la 20.00.

Şomerii, studenţii şi persoanele deja angajate care vor să mai facă un ban în plus se pot înscrie la oricare primărie pentru a deveni recenzor la recensământul populaţiei, locuinţelor şi clădirilor care se va desfăşura în acest an în perioada 20-31 octombrie în toată ţara.

Care sunt condiţiile de înscriere. Orice persoană care vrea să devină recenzor trebuie să aibă minimum 18 ani împliniţi şi o diplomă care să ateste că are măcar Bacalaureatul. Operatorul de interviu trebuie să ştie să scrie lizibil şi să citească în limba română şi să nu aibă probleme de dicţie pentru a se putea face uşor înţeles. „E nevoie şi de cunoştinţe minimale de aritmetică pentru a putea face calcule simple şi corecte, de însumare a datelor care urmează să fie centralizate", a explicat dr Victor Dinculescu, director la Direcţia de Statistică Demografică din cadrul Institutului Naţional de Statistică (INS). De asemenea, el trebuie să aibă un cazier curat. Recenzorul trebuie să fie disponibil în fiecare zi între orele 8.00 şi 20.00, pe toată durata de desfăşurare a recensământului. Deţinerea unui telefon mobil şi cunoaşterea limbii unei etnii pot constitui avantaje în selecţia operatorilor de interviu.

Cui mă adresez. Dacă îndeplineşti condiţiile cerute, de la 1 august te poţi adresa oricărei primării unde poţi obţine informaţii în acest sens şi poţi face cerere pentru funcţiile de recenzor, de recenzor-şef sau şef de circumscripţie. Se pot înscrie atât şomerii şi studenţii, cât şi persoanele care au un loc de muncă, dar vor să facă un ban în plus. Programul de recrutare a operatorilor de interviu se încheie la 31 august.

Cum se face selecţia recenzorilor. „Pentru recensământul populaţiei avem buget pentru 120.000 de recenzori. Pot să vă spun că vor fi instruiţi la nivel naţional 133.000 de persoane, dintre care vor fi selectate 115.000. Aceasta pentru că avem nevoie de un număr de persoane de rezervă pe care să le putem folosi dacă titularii se îmbolnăvesc", a explicat Dinculescu.

Toţi operatorii de interviu înscrişi vor urma o perioadă de pregătire de două zile pentru a şti ce au de făcut în teren, după care vor da un test. Acesta va consta în completarea corectă a celor două formulare pentru recensământ. Fiecare persoană înscrisă va primi un punctaj, conform cu felul în care s-a descurcat la examinare. Cei mai buni vor fi trimişi în teren. Experienţa anilor trecuţi arată că, în situaţia în care candidaţii nu s-au înghesuit la înscriere, aceste examinări s-au repetat de câteva ori, până când au învăţat să completeze corect formularele şi abia apoi au fost selectaţi. Potrivit INS, operatorii de interviu vor lucra pe bază de contract 12 zile, recenzorii-şefi, 15, iar şefii de circumscripţii, 20. Reprezentanţii primăriei Sectorului 4 spun că perioadele de angajare vor fi de 15, 18 şi 21 de zile.

Ce primeşte operatorul înainte de a pleca pe teren. Mapa cu formularele, harta sectorului pe care îl are de acoperit, centralizatorul şi pixuri, pe care le păstrează la el până la finalizarea perioadei de interviuri.

Ce normă are un operator de interviu. Numărul de gospodării pe care recenzorii trebuie să le parcurgă diferă în funcţie de zonele unde sunt amplasate locuinţele. Dacă e vorba despre blocuri, atunci norma e de 120 de locuinţe. La fel şi în mediul rural, unde locuinţele sunt compacte. Dacă însă casele sunt dispersate şi nu sunt drumuri de acces, norma scade la 80 sau chiar 60 de locuinţe pentru fiecare operator de interviu. Recezorii sunt obligaţi prin contract să ţină legătura în fiecare zi cu recenzorul-şef şi să-i comunice acestuia în ce fel decurge culegerea datelor în teren. La nevoie, recenzorul-şef mai poate delega o altă persoană din rezerva de operatori care să-l ajute pe cel aflat în teren. „Operatorii de interviu au obligaţia să bată la orice uşă întâlnită în cale, fie că e vorba de un magazin sau de o instituţie. Pot fi cazuri în care deasupra magazinului se află o locuinţă, iar recenzorul trebuie să o recenzeze", a adăugat Dinculescu.

Cât durează completarea unui formular. Fiecare rezenzor are de finalizat două formulare de câte patru pagini de întrebări pentru fiecare locuinţă. „Interviul poate dura între 50 şi 100 de minute", a explicat Dinculescu. El a adăugat că recenzorul trebuie să aibă multă răbdare şi să le explice oamenilor de ce se află acolo, care e rolul lui.

În cât timp îţi faci norma. În funcţie de numărul de locuinţe, recenzorii îşi pot finaliza munca într-un timp mai lung sau mai scurt. „Un operator poate face într-o zi două locuinţe şi mâine 15", a declarat Dinculescu. De obicei, ultimele trei zile sunt lăsate pentru a insista la casele unde nimeni nu a deschis uşa. În anii trecuţi, unii recenzori şi-au terminat repede sectorul şi au mai luat unul, ba chiar încă două, ceea ce le-a adus bani în plus.

Cu cât eşti plătit. Plata pentru o zi de muncă e de 50 de lei impozabili. Aceasta înseamnă că un operator care lucrează 12 zile rămâne cu o sumă netă de aproximativ 500 de lei, iar unul care lucrează 15 ia în mână puţin peste 600 de lei. Întrega sumă e primită la terminarea activităţii.

50 de lei pe zi impozabili e câştigul unui recenzor care  va lucra pentru recensământul populaţiei şi a locuinţelor.

Divulgarea informaţiilor confidenţiale e infracţiune

Persoanele angajate pe perioada recensământului populaţiei şi locuinţelor au acces la informaţii confidenţiale cum e codul numeric personal al celor intervievaţi. Recenzorilor  le e interzis să divulge aceste informaţii, iar încălcarea prevederii constituie infracţiune şi intră sub incidenţa Codului Penal. Refuzul populaţiei de a răspunde la întrebările recenzorilor se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 1.500 de lei. Operatorii de interviu sunt obligaţi ca, în situaţia în care nu găsesc pe nimeni acasă, să lase un bilet cu numele şi numărul lui de telefon şi să spună când anume va reveni.Poate repeta această operaţiune de trei ori. Dacă totuşi nu e nimeni acasă, operatorul poate culege informaţii şi de  la vecini. Recenzorul e obligat să noteze informaţiile aşa cum i le dictează cel intervievat. „Un recenzor grijuliu se va duce pe  19 octombrie, cu o zi înainte de a începe recensământul, şi îşi va face cunoscută prezenţa pentru ca recensământul să decurgă mai uşor", a spus directorul Direcţiei de Statistică Demografică din cadrul INS.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

I.S.U. Botoșani scoate la concurs patru posturi din sursă externă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.