„Nici o stradă fără nume, nici o alee fără număr”. Până la sfârşitul anului, toate oraşele şi satele trebuie să aibă un nomenclator la zi

„Nici o stradă fără nume, nici o alee fără număr”. Până la sfârşitul anului, toate oraşele şi satele trebuie să aibă un nomenclator la zi

Nici o stradă fără nume, nici o alee fără număr. Până la sfârşitul anului, toate oraşele şi satele trebuie să aibă un nomenclator la zi. Site-ul, administrat de Agenţia Naţională de Cadastru, va fi conectat la o bază de date cu toate statele europene.

Nomenclatorul străzilor, acum inexistent în România, va fi obligatoriu la finalul anului. Deja primăriile au fost informate de reprezentanţii Agenţiei de Cadastru că mai au şase luni la dispoziţie să introducă informaţiile într-o bază de date comună. Altfel, funcţionarii ar putea fi sancţionaţi, chiar daţi afară.

„Nomenclatoul va fi predefinit de către noi, iar autorităţile publice locale vor valida aceste informaţii pe care noi le-am încărcat deja în aplicaţie. Este vorba despre 6 milioane de adrese", a afirmat Ileana Spiroiu, director general adjunct al Agenţiei de Cadastru

Aplicaţia online va funcţiona şi ca un GPS pentru paramedici, pompieri şi poliţie. Adio, uşi sparte la întâmplare!

„Aportul cel mai mare pe care îl aduce aplicaţia informatică este că această adresă este geocodată. Cu alte cuvinte, nu o să mai putem să greşim scara unde trebuie să trimitem salvarea sau unde trebuie să trimitem pompierii.6.45 Fiecare intrare, nu contează că este principală sau secundară, dacă este uşă, uşa aceea este marcată. Nici Google nu are acest detaliu", spune Ileana Spiroiu.

Problema este că multe dintre primării nu pot încărca datele pe site-ul Agenţiei de Cadastru. Dacă la sate şi comune situaţia ar fi justificată prin lipsa calculatoarelor şi a personalului calificat, la oraşe este vorba doar despre nepăsare. Culmea, în această categorie, fruntaşă este Capitala.

„Noi lucrăm la un nomenclator al străzilor prin care noi speram să soluţionăm dacă nu 100%, cum şi-ar dori oricine, cel puţin în proporţie de 90% aceste probleme care există la nivelul Municipiului Bucureşti. Deci dacă un om vrea să intre pe site-ul Primăriei şi vrea să caute strada lui, care înainte a mai avut vreo 4 denumiri, sigur nu găseşte. Nu, în acest moment nu găseşete", a afirmat Mariana Persunaru, director executiv Direcţia Patrimoniu.

În mare parte, nomenclatorul a fost făcut, de fapt, de specialişti din Prefectura Capitalei. Trei ani s-a lucrat la el, pentru ca apoi proiectul să se blocheze doi ani la Primăria Capitalei.

Mai multe plăcuţe din Bucureşti urmează să fie schimbate pentru că denumirile străzilor vor avea corecţii semnificative.

„Nu poţi să spui Eminescu Mihai, ci Mihai Eminescu. Aceasta este regula în ţările de limbă latină. Ne-am gândit că este necesar şi pe tăbliţele oraşului să fie scris cine este această personalitate, în două cuvinte. Vor fi mai multe menţiuni, o tăbliţă mai mare. Ne-am uitat şi în alte ţări, am văzut că se practică acest lucru", a precizat istoricul Cezara Mucenic.

Îndată ce va fi adoptat de Primărie, nomenclatorul va face lumină şi în istoria denumirilor unei străzi. Mai mult, el va putea fi invocat în justiţie.

„Există mai multe categorii de încurcături. Unele apar în litigiile de restituire a proprietăţii. Există încurcături generate de lipsa evidenţelor foarte clare în arhivele primăriilor cu privire la anumite locaţii", a precizat avocatul Dumitru Dobrev.

Atribuirea numerelor pe o stradă este o altă problemă cu care se confruntă locuitorii. Unele nu corespund, în timp ce altele lipsesc cu desăvârşire.

„După cum observaţi, în acest imobil sunt două adrese: Şoseaua Giurgiului 164, sector 4, adresa e cea pe care o aveţi şi dvs. Exact! Şi intrarea vrabiei nr 10, sector 5. Două sectoare în acelaşi bloc. Exact!", a spus un proprietar.

Astfel de erori nu vor mai fi posibile atunci când fiecare localitate va introduce nomenclatorul într-o bază de date europeană, gestionată la nivel naţional de Agenţia de Cadastru.

Stirea anterioara

Femeile liberale au îmbrăcat ia românească, au cules sânziene de pe câmpurile înflorite și au pornit pe urmele lui Enescu - FOTO

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.