Modoficarea Constituției | Încă o înfrangere pentru Justiție

Modoficarea Constituției | Încă o înfrangere pentru Justiție

Traian Basescu propune, in cadrul proiectului de modificare a Constitutiei, reformarea Consiliului Superior al Magistraturii, care ar trebui sa devina cu mult mai transparent si dominat, din punctul de vedere al componentei, de reprezentantii societatii civile. Foarte corecta aceasta abordare, caci, in actuala formula, CSM este o frana, daca nu principala frana, in calea reformarii justitiei, situatie mereu subliniata in rapoartele europene de monitorizare.

Dar cat timp CSM nu va fi scos cu totul de sub control politic, ma tem ca si sa fie alcatuit numai de reprezentanti ai societatii civile tot nu va fi mai breaz ca acum, iar cea mai buna dovada am avut-o chiar luni, cand in CSM a intrat, cu binecuvantarea Senatului, Corina Dumitrescu, sotia deputatului social democrat Cristian Dumitrescu.

Ca este sotie de politician reprezinta insa cea mai mica dintre problemele d-nei Dumitrescu. Domnia sa este, in acelasi timp, si rector al Universitatii Dimitrie Cantemir. Votul din Senat a venit la doar cateva zile dupa ce ANI a reclamat-o la Parchet pe Ecaterina Andronescu, tocmai pentru cumulul de functii incompatibile - rector si demnitar. Iar calitatea de membru CSM este asimilata cu aceea de demnitar. Sa vedem ce va alege Corina Dumitrescu in termenul legal oferit de lege pentru iesirea din incompatibilitate.

Dar trecutul d-nei Dumitrecu este chiar mai interesant decat prezentul. Domnia sa face parte din lotul celor ajunsi notari peste noapte, prin ordine semnate de Rodica Stanoiu, desi, potrivit Monicai Macovei, care a si cerut anchetarea cazului, nu indeplineau conditiile legale. Dar ce conteaza conditiile legale, cand Corina Dumitrescu a fost unul dintre secretarii de stat ai Rodicai Stanoiu, o adevarata pupila a ministrului de foarte trista amintire si pentru noi, si pentru UE?

Ei bine, cu acest trecut si prezent luminos, Corina Dumitrescu va fi unul dintre cei care au in maini soarta Justitiei din Romania, va face parte din cel mai inalt for de reglementare si control al breslei magistratilor. Ca PSD a sustinut-o pentru acesta pozitie nu e nicio mirare. Se potriveste perfect cu viziunea acestui partid despre Justitie, viziune pe care nici macar nu s-a straduit vreodata sa o ascunda. Dar PSD nu este majoritar in Senat.

A votat pentru Corina Dumitrescu si PNL, desi in 2008 liberalii o respingeau pe d-na Dumitrescu pentru portofoliul Justitiei, tocmai pentru ca nu indeplinea criteriul independentei, fiind sotie de parlamentar. Intre timp, insa, liberalii au renuntat pana si la minimele criterii pe care le aveau sub conducerea lui Calin Popescu Tariceanu si sunt dispusi sa inghita orice le vara pe gat PSD.

Dar Puterea, care inca mai este majoritara, la limita, dar majoritara, in Senat, ce a pazit? A pazit un splendid non combat mascat in absenteism masiv si apoi intr-o perfect inutila si inexplicabila parasire a salii de sedinte. Surse politice spun de multa vreme ca d-na Dumitrescu nu este deloc indezirabila pentru PDL. Dimpotriva, s-ar bucura de sprijinul Elenei Udrea si iata ca deznodamantul votului pare sa confirme aceasta teorie.

Din doua una: ori parlamentarii Puterii sunt complet iresponsabili si nu dau doi bani nici macar pe problemele esentiale ale societatii romanesti, asa cum este componenta CSM, ori sunt total ticalosi si, in astfel de probleme esentiale, isi dau mana pe sub masa cu Opozitia, ca sa iasa dupa cum dicteaza interesele coruptiei transpartinice. Personal, inclin pentru a doua varianta si sunt gata sa pun pariu ca daca ar fi fost vorba despre un vot pe muchie de cutit in privinta propriilor salarii si pensii, de exemplu, s-ar fi mobilizat cu toti ca unul.

Asa ca, indiferent cat ar fi de necesare si asteptate de catre societate, nu vad cine sa puna in aplicare propunerile de reformare a Justitiei, mai ales acum cand Comisia Europena a pierdut clauza de salvgardare, o parghie esentiala de mobilizare a Bucurestiului.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.