Mai multe zile de concediu pentru tați. Legea a fost adoptată

Mai multe zile de concediu pentru tați. Legea a fost adoptată

S-a votat legea care prevede mai multe zile de concediu pentru tați. Astfel, concediul paternal crește de la cinci la zece zile lucrătoare pentru toți tații care sunt salariați pe baza unui contract de muncă sau a unui alt raport de muncă.

Camera Deputaților a adoptat în mod decizional proiectul de lege care aprobă ordonanța de urgență 117/2022 pentru modificarea și completarea Legii concediului paternal 210/1999.

Proiectul de lege are ca scop aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 117/2022, care transpune anumite dispoziții din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019. Această directivă vizează echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor. A fost abrogată totodată Directiva 2010/18/UE a Consiliului.

Această inițiativă legislativă extinde dreptul la concediu paternal pentru toți tații care sunt salariați pe baza unui contract de muncă și nu numai. S-au eliminat astfel prevederile care făceau referire la calitatea de asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Cum obții 500 lei de la stat. Banala hârtie care trebuie completată
Sindicatele anunță un protest de amploare în fața Guvernului. Angajații se simt amenințați și hărțuiți
România a aderat la Proiectul European pentru Infrastructura de Date Genomice
Veniturile românilor încep să crească și în regiunile cu salarii mici. INS a raportat majorări și de 20%
Vor fi considerați salariate și persoanele cu contracte de activitate sportivă, convenții de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, funcții de demnitate publică și contracte de management și administrare încheiate conform Legii nr. 95/2006.

Concediul paternal
Printre măsurile adoptate se numără și extinderea duratei concediului paternal de la cinci zile lucrătoare la zece zile lucrătoare.

În plus, s-au completat reglementările actuale privind interdicţia de concediere a salariatului pe perioada efectuării concediului paternal şi s-au introdus reglementări privind sancţiunile în cazul nerespectării prevederilor legislaţiei naţionale care transpun prevederile directivei.

Indemnizaţia pentru concediul paternal este egală cu salariul corespunzător perioadei respective şi se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii sau, după caz, prin bugetele ministerelor şi instituţiilor din sectorul de Apărare, Ordine şi Siguranţă naţională, prevede un amendament, conform Agerpres.

Senatul a adoptat proiectul pe 19 septembrie 2022, în calitate de prim for sesizat. Votul decisiv a fost dat în Camera Deputaților acum, iar legea urmează acum să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Stirea anterioara

Turiștii care nu mai au dreptul să intre în Italia. Vor fi întorși la graniță: Li se va refuza intrarea

Stirea Urmatoare

Deputat Alexandra Huțu: „Începând cu 29 iulie, se pot depune documentele în cadrul programului pentru creșterea natalității, derulat de Ministerul Familiei”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.