Liviu Dragnea anunţă când cresc salariile în administraţie

Liviu Dragnea anunţă când cresc salariile în administraţie

Problema salarizării în administraţie va fi rezolvată după reducerea cheltuielilor de personal şi "reaşezarea sistemului îmbătrânit, care nu este un factor de stimulare a performanţei", declară vicepremierul Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a fost rugat, joi, la Bistriţa, de preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan (PSD), să găsească soluţii pentru ca funcţionarii publici să fie mai bine plătiţi şi posturile din administraţie deblocate.

Vicepremierul a răspuns că situaţia actuală "nu poate genera performanţă şi servicii de calitate pe care să le furnizeze instituţiile publice cetăţenilor", iar despre mărirea salariilor nu se poate discuta fără să fie regândit "sistem public destul de rigid, destul de agresiv cu cetăţenii şi mai puţin performant decât ar trebui, în condiţiile în care marea majoritate a funcţionarilor publici din România sunt oameni de bună credinţă".

Potrivit lui Dragnea, problema sistemului public constă în faptul că este "într-o piramidă întoarsă", respectiv proporţia celor patru grade profesionale din administraţia publică - debutant, asistent, principal şi superior - nu este cea firească. Peste 50 la sută din funcţionari se încadrează la gradul superior, circa 20 la sută la gradul principal, mai puţin la gradul de asistenţi şi foarte puţini la debutanţi.

"Suntem aproape de situaţia în care ne îndreptăm spre numărul de debutanţi din această arhitectură să fie spre zero, ceea ce ne duce spre un sistem public destul de îmbătrânit care nu poate să fie un factor de stimulare a performanţei, a competiţiei, a unei munci bine făcute. Şi acest sistem trebuie reaşezat", a declarat Dragnea.

"De asemenea, numărul de personal din administraţia centrală e mai mare decât e necesar din punctul meu de vedere. În urma procesului de descentralizare a competenţelor administrative, competenţe care vor trece de la Guvern la regiuni, la CJ, la primării, e clar că numărul personalului din administraţia centrală se va diminua. Când toate acestea vor fi realizate, în paralel cu o regândire a statutului personalului public, se va realiza şi o flexibilizare a sistemului de salarizare. Trebuie să realizăm un sistem care să permită ordonatorului de credite posibilitatea ca un funcţionar, chiar dacă e la grad inferior şi are nişte atribuţiuni pe care le realizează în condiţii excepţionale, să poată fi salarizat chiar la un nivel de salariu de treaptă superioară. Atunci stimulăm performanţa şi dăm posibilitatea ordonatorului de credite să aibă o structură mai performantă", a spus vicepremierul.

Acesta a adăugat că abia după ce va fi reaşezat sistemul şi diminuate cheltuielile de personal se va putea rezolva problema salarizării în administraţie.

"Reducerile de cheltuieli cu bunuri şi servicii s-au finalizat deja. Practic, fiecare minister şi-a făcut analiza şi a transmis o reducere a cheltuielilor cu bunuri şi servicii undeva spre 15%. Spre partea a doua a anului vom avea o discuţie cu autorităţile locale, cu Ministerul de Finanţe, în aşa fel încât să putem aborda în mod neipocrit această problemă a salarizării din administraţia publică în general şi locală în special", a spus Dragnea.

În opinia acestuia, dacă România nu va avea "curajul şi realismul" să discute serios despre salarizarea primarilor şi a funcţionarilor publici, nu există speranţe ca sistemul public să fie performant.

"Am avut discuţii nenumărate şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, cu companii mari. România e în situaţia în care oamenii de afaceri ne cer să mărim salariile funcţionarilor şi primarilor pentru a putea avea performanţe şi expertiză şi a relaţiona mai bine cu mediul de afaceri. Nu mai putem merge la nesfârşit cu abordarea că primarul de comună are 6-7 milioane, lasă că pe el nu-l interesează salariul. De ce să nu-l intereseze salariul? În general în ultimii ani, din ce în ce mai mulţi primarii, preşedinţii de consilii judeţene, în marea lor majoritate sunt oameni interesaţi să dezvolte comunităţile, oameni de bună credinţă. Dacă noi îi forţăm pe 7-8 milioane de lei salariu, iar funcţionarii la fel, nu putem aştepta ca serviciile furnizate către cetăţeni să fie de calitate. Aşa că eu sper ca sfârşitul acestui an să ne găsească în situaţia în care sistemul să fie reformat, iar salarizarea primarilor şi a personalului public să fie una corectă", a declarat Dragnea.

Liviu Dragnea s-a aflat, joi, la Bistriţa, pentru a semna două contracte cu finanţare europeană derulate prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Unul vizează reabilitarea Casei Argintarului şi crearea Centrului German din Bistriţa şi este în valoare cu 2,4 milioane de lei, iar altul reabilitarea Centrului Comunitar pentru Tineret Bistriţa, în valoare de 2,56 milioane de lei.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Botoșănean amendat de jandarmi după un apel fals la 112

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.