Descoperire în arhivele din Bupadesta: Statul român recâştigă păduri din Ardeal

Descoperire în arhivele din Bupadesta: Statul român recâştigă păduri din Ardeal

Statul roman va putea sa castige in instanta zeci de mii de hectare de padure dupa ce o serie de documente au fost aduse in tara din arhivele de la Budapesta. Ele arata ca padurile respective au apartinut Romaniei si au fost luate "samavolnic" in 1941 de ocupantul maghiar, sustine senatorul PDL Marius Pascan.

Numai in judetul Mures sunt revendicate de catre urmasii fostilor grofi (sau falsii urmasi!) circa 130.000 de hectare de padure. Ca urmare a prezentarii in instanta a unor decrete din 1941 aduse recent in tara din arhiva de la Budapesta, Romania isi va recastiga o parte din paduri. Primul caz s-a inregistrat in urma cu circa o luna - prefectul de Mures a castigat 29.000 de hectare in favoarea statului roman.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, senatorul PDL de Mures Marius Pascan, fost prefect de Mures, ofera detalii despre aceasta situatie incredibila.

Aceste documente, pe care le-ati obtinut recent, sunt oficiale? Cum ati intrat in posesia lor?

Sunt decrete oficiale care erau pastrate cu oarecare precautie si, probabil, in conditii de secretizare in Arhivele de la Budapesta. Dar care si-au produs efectele.

Sunt decrete din 1941 prin care ocupantul, statul maghiar, dupa Dictatul de la Viena a preluat o serie de imobile, terenuri si alte bunuri apartinand unor cetateni romani, pur si simplu transferandu-le in patrimoniul statului ungar.

Mai apoi, documentele de origine, documentele de provenienta ale acestor bunuri, s-au facut pierdute, ramanand doar efectele acestor decrete, respectiv transferul de proprietate catre cetatenii din Ungaria.

Prin urmare, dupa 1945, de cand opereaza noile legi - pachetul pentru fondul funciar - se face referire exclusiv la perioada de dupa 1945, deci, practic, se preia acest transfer de proprietate care s-a facut in 1941.

Pe de alta parte, vorbim aici si de exodul populatiei romane din zona Ardealului de nord, aflat sub ocupatie, insumand peste 300.000 de cetateni romani, pana in 1943. Si chiar mai multi. Or, pentru toti acesti oameni care au plecat s-au facut sterse urmele proprietatilor. Institutiilor statului le-audisparut aceste inscrisuri legate de proprietate, ramanand doar efectele produse de decretele emise de statul ungar.

Ce s-a intamplat in perioada comunista?

Dupa cum stiti s-a procedat la nationalizare, in sensul ca toate proprietatile au fost preluate la stat, dar pachetele de legi pe care statul roman si le-a asumat dupa 1990 privind fondul funciar si proprietatea fac referire la toate bunurile, si terenuri si imobile, care din 1945 au un detinator oficial. In cazul Ardealului de nord, unde s-a procedat in mod samavolnic, si eu sustin acest lucru, prin rapt, pur si simplu nu s-a facut altceva decat s-a validat ceea ce facuse statul ungar ocupand dupa Dictatul de la Viena.

De ce guvernele care s-au perindat la putere dupa 1990 nu au facut nimic sa obtina aceste proprietati inapoi? Nu au fost preocupate de subiect sau nu au avut acte doveditoare?

Nu cred ca nu au fost preocupati, doar ca nu au existat documente. Eu va spun in cunostinta de cauza, pentru ca am fost si prefect al judetului Mures aproape 4 ani, si am aparat in instanta padurile judetului Mures.

Interviul integral pe ziare.com

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.