Declaraţie uluitoare a şefului Loteriei Naţionale

Declaraţie uluitoare a şefului Loteriei Naţionale

Situaţia financiară a Loteriei Române "nu este deloc roză" şi compania poate intra în procedură de insolvenţă, dacă nu vor fi aplicate măsuri de eficientizare a activităţii, a declarat directorul general al operatorului naţional de jocuri de noroc, Dan Alexandru Ghiţă.

El acuză fostele conduceri ale companiei că au făcut achiziţii supraevaluate şi contracte păguboase cu un grup de companii elene, încheiate în 1992-1993 pentru zece ani şi prelungite la expirarea perioadei iniţiale.

"Eu vin din mediul privat şi m-am speriat când am văzut documentele financiare ale companiei. Noţiunea «eficienţă» nu a existat în vocabularul fostelor conduceri ale Loteriei Române, care s-au axat pe cheltuirea banilor, prin achiziţii supraevaluate, şi mai puţin pe creşterea încasărilor companiei. În acest context, situaţia financiară nu este deloc roză şi fără măsuri de eficientizare Loteria Română poate intra în procedură de insolvenţă, dar este ultima varianta pe care o luăm în calcul", a spus Ghiţă.

El a adăugat că Loteria are o rată a profitului puţin peste 8% şi a catalogat-o drept slabă. "Dacă va coborî sub 5%, putem să-i punem companiei lacăt la uşa", a spus Ghiţă.

La începtul lunii iulie, ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, l-a numit pe Dan Alexandru Ghiţă în funcţia de director general al companiei Loteria Română, în locul lui Gheorghe Benea, fost primar al oraşului Dej, care a condus compania din februarie 2009. Ghiţă a preluat şi conducerea Consiliului de Administraţie al Loteriei.

Ghiţă a fost din 2007 până în iulie director de vânzări la firma de jocuri de noroc Galaxy Games.

În 2011, compania a consemnat o cifră de afaceri de 1,16 miliarde de lei, în urcare cu 5,3% faţă de anul precedent, şi a avut un profit net 81,7 milioane de lei, în scădere cu 32,6% comprativ cu 2010.

Potrivit lui şefului Loteriei, încasările operatorului au scăzut cu 50% în intervalul 2007-2011, iar cheltuielile s-au menţinut la un nivel ridicat, prin achiziţii supraevaluate.

"Spre exemplu, o aplicaţie software cu o valoare de piaţă de 300.000 de euro a fost achizţionată de Loterie cu 1,7 milioane de euro. De asemenea, o aplicaţie software pentru monitorizarea intrărilor şi ieşirilor personalului din sediul companiei a fost cumpărată cu 4,4 milioane de lei, un preţ supraevaluat cu 3,9 milioane de lei", a spus Ghiţă.

El a adăugat că "marea bubă" din situaţia financiară a Loteriei este contractul încheiat cu un grup de firme din Grecia. "Potrivit contractului, grecii încasează 70% din veniturile nete ale Loteriei pe segmentul jocurilor de videoloterie, iar compania rămâne cu 30%, din care se scad cheltuielile de exploatare a aparatelor. Practic, încasăm mai puţin de 30%. Contractele au fost semnate în 1992-1993 pe o perioadă de 10 ani şi reînnoite pe încă 10 ani când au expirat. Aceste contracte păguboase, prin clauzele incluse, nu prea pot fi denunţate", a spus Ghiţă.

El a adăugat că echipamentele livrate de grupul de firme elene sunt uzate moral "rău de tot" şi generează cheltuieli ridicate pentru menţinerea în stare de funcţionare.

Din datele companiei, grupul de firme elene a încasat 460 milioane de lei în intervalul 2007-2011. Sursa: realitatea.net

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.