Cel mai mic parc national din Romania

Cel mai mic parc national din Romania

Se afla in judetul Valcea si se numeste Buila-Vanturarita, cu o suprafata de 4186 ha. E un adevarat colt de rai cu o buna administrare,asezat in zona montana a Valcii,cu cel mai inalt varf de 1885 m. Dintre numeroasele atractii amintim:manastirile Arnota, Bistrita, Frasinei, schituri, biserici rupestre. Exista 4 sectoare de chei si peste 100 de pesteri.Se gasesc peste 23 de tipuri de habitate.

Un element interesant il reprezinta cele peste 28 de specii de orhidee,chiar daca la fel de bine se afla si pajisti montane.

Buila-Vanturarita va face parte din reteaua Europeana Natura 2000.In cadrul parcului e o retea de trasee turistice montane marcate si amenajate integral,oferind turistilor posibilitatea vizitarii lui si a obiectelor naturale. Peisajele iti taie rasuflarea. Biodiversitatea e deosebit de valoroasa,datorita izolarii masivului montan.

Se pot practica sporturi specifice zonelor montane: escalada, speologie sportiva,trekking,mountain-bike.

Ecosistemele montane sunt aproape neatinse de interventia umana. Cei care au infiintat parcul sunt oameni cu suflet mare, care iubesc natura si care vor sa lase ceva in urma lor. Se numesc Asociatia Kogayon, creata cu scopul protectiei mediului si are sediul in Costesti-Valcea. Ei si cu Regia Nationala a Padurilor se ocupa de acest parc national. Lungimea parcului este de 14 km si urmareste o culme calcaroasa a Capatanii.

In cadrul si in zona parcului se pot efectua urmatoarele activitatii: drumetii in natura, drumetii tematice, speoturism, tabere de creatie, cicloturism, fotografie in natura, parapanta, explorarea ecosistemului.

Programele de iarna mai includ:plimbari cu atelaje trase de cai sau caini,observarea animalelor salbatice sau turism de sejur in pensiuni agroturistice de sarbatori.

In orice sezon, daca doriti o iesire adevarata in natura,o vacanta sanatoasa si mult aer curat, Buila-Vanturarita va asteapta.

Informatii suplimentare pe www.buila.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Acoperișul unei case din Botoșani cuprins de flăcări din cauza unui scurtcircuit - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.