CCR a decis: Referendumul, validat dacă participă jumătate plus unu din cei înscrişi în liste. Ministerul de Interne REFUZĂ să aplice decizia Curţii

CCR a decis: Referendumul, validat dacă participă jumătate plus unu din cei înscrişi în liste. Ministerul de Interne REFUZĂ să aplice decizia Curţii

Referendumul se va organiza dupa ordonanta, nu conform deciziei Curtii Constitutionale! Inca o proba a loviturii de stat, spune Cristian Boureanu, lider PDL.

Insa, Victor Ponta a declarat marti, ca va modifica legislatia in conformitate cu deciziile CCR.

La scurt timp, Liviu Dragnea (PSD) si Mihai Voicu (PNL) au iesit cu declaratii care il contrazic pe Ponta. Voicu a spus clar ca referendumul se va tine conform continutului neconstitutional al ordonantei, care stipuleaza ca presedintele tarii este demis cu jumatate plus unu din cei care se prezinta la vot, indiferent de numarul acestora. Declaratiile lui Voicu sunt oarecum justificate: prin anularea ordonantelor cu text neconstitutional, Crin Antonescu poate PIERDE FOTOLIUL DE PRESEDINTE INTERIMAR!

Liviu Dragnea a spus,la randu-i, ca decizia CCR nu are nici o legatura cu numarul de cetateni care particpa la vot.

Insa, intr-un comunicat de presa, CCR a transmis si o referire speciala la numarul de cetateni care se prezinta la cvot. Iata textul  transmis presei de CCR: "referendumul este constitutional in masura in care se asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unu din persoanele inscrise pe listele electorale PERMANENTE"

Rasturnare de situatie: Basescu trebuie demis numai cu prezenta a jumatate plus unu dintre cetatenii inscrisi pe lista. RL a avut dreptate in analiza sa publicata de ieri, in care anticipa ca atat restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale, cat si demiterea presedintelui cu voturile a doar jumatate plus din cei care se prezinta la vot, sunt neconstitutionale!

In mod bizar, deciziile Curtii care sunt favorabile PDL si lui Traian Basescu NU sunt publicate in Monitorul Oficial (MO), in schimb cele care avantajeaza USL sunt publicate.

Astfel, decizia de asta noapte a CCR prin care  Crin Antonescu s-a dus sa ocupe fotoliul de presedinte de tara s-a publicat azi dimineata in MO, in schimb  NU au fost publicate decizia prin care Curtea si-a preluat atributiile de a controla hotararile Parlamentului si decizia potrivit careia este  legea referenumului  este constitutionala (NU Ordonanta lui Ponta!).

Motivul, transmis RL de catre Diana Anton, purtatorul de cuvant al CCR, ar fi ca nu toti judecatorii si-au redactat punctul de vedere. Reamintim ca deciziile favorabile PDL si lui Traian Basescu au fost admise de cinci judecatori, iar patru le-au respins. Surse CCR spun ca cei patru judecatori, apropiati USL, intarzie redactarea opiniei separate in mod intentionat, avand la indemana un text de lege care le permite sa-si motiveze hotararile in termen de 30 de zile. O prevedere a Legii CCR prevede ca deciziile CCR se publica insotite de motivari, respectiv cu opiniile separate.

Ministrul USL Mircea Dusa a anuntat deja ca Nu se va tine cont de decizia CCR de azi si ca  referendumul se va tine dupa ordonanta de urgenta, care prevede ca presedintele poate fi demis cu votul majoritatii, indiferent de cati se prezinta la vot. Este aceeasi atitudine care a permis prezenta premierului la summitul de la Bruxelles in locul presedintelui Basescu.

În ziua de 10 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 71 de deputaţi aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, potrivit comunicatului CCR.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.