A apărut o nouă lege! Supravegherea video a drumurilor forestiere va deveni obligatorie

A apărut o nouă lege! Supravegherea video a drumurilor forestiere va deveni obligatorie

Supravegherea video va deveni o normalitate în țara noastră, în special pe drumurile forestiere, potrivit unui proiect de lege inițiat de către PSD.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 28 iunie 2023, un proiect de lege ce prevede ca proprietarii pădurilor să fie obligaţi să asigure supravegherea video a drumurilor forestiere cu sisteme tehnice de monitorizare/înregistrare, fondurile pentru achiziţionarea sistemului fiind asigurat prin bugetul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, Jandarmeria Română asigurând monitorizarea supravegherii video.

Au fost înregistrate 261 de voturi PRO, un vot CONTRA și nouă abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional.

Acest proiect de lege modifică şi completează actele normative pentru instituirea unor măsuri specifice în vederea asigurării integrităţii fondului forestier. Actul normativ, iniţiat de către deputatul social-democrat Alfred Simonis, a fost inițiat pentru a se putea asigura protecția pădurilor împotriva tăierilor ilegale, a furturilor și a distrugerilor pădurilor din România, pentru supravegherea transporturilor de materiale lemnoase şi urmărirea trasabilităţii lemnului recoltat din fondul forestier naţional, parcuri naţionale/naturale.

„Fondurile pentru achiziţionarea, montarea şi punerea în funcţiune a sistemelor tehnice de monitorizare/înregistrare se asigură prin bugetul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Procedura şi condiţiile tehnice în care se realizează supravegherea video a drumurilor forestiere, precum şi măsurile pentru protejarea datelor cu caracter personal se stabilesc prin Normele metodologice privind supravegherea video a drumurilor forestiere, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Jandarmeria Română, prin structurile sale specializate, potrivit atribuţiilor ce le revin conform legii, asigură monitorizarea supravegherii video a drumurilor forestiere prin gestionarea sistemelor tehnice în cadrul dispeceratelor proprii şi execută acţiuni de control a circulaţiei materialelor lemnoase”, scrie în acel act normativ.

Ce sancțiuni vor fi impuse în cazul distrugerii sau furtului sistemelor tehnice de monitorizare?
Potrivit proiectului de lege, deteriorarea, distrugerea sau furtul sistemelor tehnice de monitorizare/înregistrare video a drumurilor forestiere vor fi considerate contravenţii silvice.

Astfel, aceste fapte vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 2.000 de lei – 5.000 de lei, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni.

În România, furtul de lemn este semnificativ
Vă amintim că, săptămâna trecută, europarlamentarul român Nicu Ştefănuţă (the Greens/EFA) s-a aflat într-o delegaţie prin pădurile din România, alături de eurodeputații Vlad Gheorghe, Cristian Terheş, Lorant Vincze, Yana Toom, Alexander Bernhuber, Maite Pagazaurtundua şi Andrey Slabakov. Cei opt au vizitat pădurile din municipiul Făgăraş, județul Brașov, şi din municipiul Suceava, județul Suceava, pentru a vedea impactul defrişărilor ilegale din România şi a găsi soluţii pentru oprirea lor.

„La Suceava ni s-a spus că abia 0,15% din materialul lemnos este recoltat ilegal. Ori asta nu este posibil. Chiar Poliţia spune că doar pe partea de transport se constată că 3% din materialul lemnos este ilegal. ONG-urile spun că până la 80% din acesta este tăiat ilegal. Institutul pentru Cercetări Silvice dă o cifră de 50%. Mai mult, abuzurile, violenţa asupra activiştilor de mediu nu s-ar justifica dacă cifrele furtului ilegal de lemne ar fi atât de mic”, a declarat el, potrivit unui comunicat de presă.

Stirea anterioara

Nova Apaserv: Factura individuală pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare constituie titlu executoriu

Stirea Urmatoare

PSD-iștii și-au depus candidaturile la Consiliul Județean. Vezi lista completă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.