8 miliarde de euro destinate agriculturii. 60.000 de euro pentru tinerii agricultori

8 miliarde de euro destinate agriculturii. 60.000 de euro pentru tinerii agricultori

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) dispune de o alocare financiară în perioada 2014-2020 de peste opt miliarde de euro.

Fondurile vor fi orientate către 14 măsuri principale structurate pe trei direcţii, sectorul de reproducţie şi dezvoltarea fermelor fiind prioritare. Deocamdată, PNDR este în stadiu de proiect, forma finală a documentului care va fi trimis spre aprobare Comisiei Europene luna aceasta urmând să fie gata în curând. În noua variantă vor fi cuprinse recomandările fermierilor, formulate în cadrul conferinţelor regionale organizate de Ministerul Agriculturii. „Vom finaliza în curând programul şi îl vom trimite Comisiei. Ar putea să apară uşoare modificări în ceea ce priveşte alocările pentru măsurile finanţate", spune ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

60.000 de euro pentru tineri

Prin noul program se doreşte încurajarea tinerilor care vor să dezvolte afaceri în zona rurală. Potrivit draftului publicat de minister, aceştia pot primi o finanţare de cel mult 60.000 de euro, iar sprijinul va fi acordat în două tranşe. Prima parte, reprezentând 70% din fondurile nerambursabile, va fi încasată la primirea deciziei de finanţare. Restul de 30% se va acorda în cei trei ani de la primirea deciziei de finanţare. Primirea acestei părţi din fonduri este condiţionată de implementarea şi îndeplinirea planului de afaceri depus la solicitare. În cazul în care termenii acestui plan nu vor fi respectaţi, beneficiarul va fi obligat să returneze prima tranşă, proporţional cu obiec­ti­vele nerealizate. Pentru a primi fondurile, un fermier trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, printre care aceea de a fi împlinit cel mult 40 de ani în momentul depunerii cererii de finanţare. Totodată, tânărul trebuie să aibă domiciul stabil în comuna pe teritoriul căreia se află exploataţia. Valoarea economică a acesteia poate fi de minimum 15.000 şi maximum 50.000 de euro. Nu pot primi finanţare decât tinerii care lucrează efectiv în agricultură şi nu deţin concomitent alt loc de muncă în afara comunei în care este situată exploataţia sau în zonele limitrofe.

Prin acordarea acestui tip de finanţări se doreşte atragerea tinerilor în agricultură, în condiţiile în care una dintre problemele cu care se confruntă nu doar agricultura românească, ci şi cea europeană este vârsta înaintată a proprietarilor de terenuri agricole. La nivelul Uniunii Europene, doar 6% din agricultori au mai puţin de 40 de ani.

Fonduri pentru ferme mici şi mari

Pe lista priorităţilor se mai află şi susţinerea proprietarilor de ferme mici. Alocarea financiară pentru submăsura specifică este de 150 de milioane de euro în perioada 2014-2020, faţă de cele peste 445 de milioane de euro, cât a fost bugetul pentru intervalul 2007-2013. Finanţarea nerambursabilă acoperă întreaga valoare a proiectului, limita maximă fiind de 15.000 de euro. Fondurile se vor acorda tot în două tranşe. Beneficiari pot fi fermierii care deţin în proprietatre sau în folosinţă o exploataţie agricolă cu o valoarea a producţiei cuprinsă între 8.000 şi 14.999 euro.

Proprietarii fermelor mari vor avea la dispoziţie un buget mai mare. Alocarea estimativă se ridică la peste 757,9 milioane de euro, la care se adaugă cele 260 de milioane de euro destinate subprogramului pomicol. Fondurile pot fi accesate de fermieri, grupuri de producători şi cooperative, institute sau staţiuni de cercetare-dezvoltare. Ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a acestuia nu va depăşi un milion de euro, în cazul activităţii de producţie, şi 1,5 milioane de euro, pentru investiţiile care vor scurta lanţul de aprovizionare, adică cele care includ producţia, procesarea şi comercializarea produselor agricole.

Afaceri la ţară

Un alt punct important din lista de priorităţi îl reprezintă fondurile alocate pentru dezvoltarea, la ţară, a afacerilor care nu au caracter agricol. Astfel, submăsura „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zonele rurale", cum sunt cele de servicii sau meşteşugărit, are o alocare financiară estimativă de 100 de milioane de euro. Pot fi finanţate proiecte cu o valoare maximă de 70.000 de euro în cuantum de 100%. De aceste finanţări pot beneficia şi micro-întreprinderile şi întreprinderile nou-înfiinţate. Fondurile se vor acorda în două tranşe, de 70% şi, respectiv, 30%. Prima tranşă va fi virată în contul beneficiarului la primirea deciziei de finanţare, iar cea de a doua în cel mult trei ani din acest moment.

Prin submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole", care beneficiază de fonduri în valoare de 150 milioane de euro, vor putea primi finanţare în cuantum de până la 90% proiecte cu o valoare de maximum 200.000 de euro. Finanţarea se va acorda după principiul schemelor de minimis, pentru activităţi non-agricole, servicii şi activităţi meşteşugăreşti, turism rural şi producer de biocombustibili din biomasă, în spaţiul rural. Beneficiarii sunt antreprenori care deja au o afacere, respectiv microîntreprinderi şi întreprinderi mici existente, fermieri sau membrii unei gospodării agricole care îşi diversifică activitatea de bază prin înfiinţarea sau dezvoltarea unei activităţi non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Edilii, puşi la treabă

De un buget consistent vor beneficia autorităţile locale. Pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, de la construcţia de drumuri, sisteme de apă şi canalizare la şcoli şi grădiniţe, primăriile de comună pot atrage fonduri substanţiale. De exemplu, pentru a construi un singur drum sau sistem de canalizare, sprijinul nerambursabil poate ajunge la un milion de euro. Dacă primăriile de comună se asociază şi construiesc în comun, pot accesa şi patru milioane de euro/proiect.

De asemenea, sume importante se vor duce şi pe măsurile de buget şi climă, respectiv 2,38 miliarde de euro. În această categorie intră submăsurile privind împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite şi perdele forestiere (105,6 mil. euro), agromediu şi climă (849,9 mil. euro), agricultura ecologică (200 mil. euro) şi delimitarea zonelor care se confruntă cu constrângeri naturale (1,23 mld. euro).

Faţă de vechiul PNDR, noul program aduce şi fonduri pentru acţiuni de informare (25,3 mil. euro), servicii de consiliere (25,3 mil. euro), cooperarea grupurilor operaţionale pentru inovare (13 mil. euro) şi înfiinţarea şi funcţionarea fondurilor mutuale (200 mil. euro). sursa: capital.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

300 de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor de Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.