Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, sărbătorită şi la Botoşani

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, sărbătorită şi la Botoşani

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Local

Astăzi, de „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, locuitorii din municipiul Botoşani şi comunele Cordăreni şi Nicşeni au aflat de la pompieri cum să facă faţa unor situaţii de urgenţă generate de dezastrele naturale.

Întâlnirile cu inspectorii de prevenire au avut loc atât în unităţile de învăţământ, cât şi în locurile cu aglomerări de persoane. În municipiul Botoşani, la activităţile de informare preventivă au participat şi membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Cetăţenii au primit informaţii despre riscurile potenţial generatoare de dezastre naturale, semnalele de avertizare – alarmare specifice şi modul de comportare în situţiile de urgenţă generate de dezastrele naturale.

Având în vedere dispunerea geografică, judeţul Botoşani este expus majorităţii categoriilor de hazarde naturale care se pot produce: inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, chiciură, îngheţ, furtuni, viscol). Statisticile arată că în ultimul deceniu, calamităţile naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au tendinţa de creştere, atât în intensitate, cât şi în frecvenţă. În Botoşani, cele mai mari dezastre din ultimii zece ani au fost reprezentate de inundaţiile din 2008 şi 2010.

De la începutul anului, botoşănenii au fost expuşi la ploi abundente, căderi de grindină, ninsori abundente şi polei, ger şi caniculă şi, implicit, secetă.

Apărarea împotriva riscurilor implică cunoaşterea lor, dar şi a comportamentului înaintea, pe timpul sau după producerea unei situaţii de urgenţă generate de categoriile de dezastre naturale. Din aceste motive, specialiştii I.S.U. Botoşani derulează permanent acţiuni de informare a populaţiei şi a factorilor de decizie de la nivel local cu scopul creării unor deprinderi de prevenire şi reacţie la dezastrele naturale.

În anul 1989, prin Rezoluţia nr.44/236, Adunarea Generală a O.N.U. a desemnat a doua zi de miercuri din luna octombrie, ca fiind "Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale", iar 13 ani mai târziu, aceeaşi adunare a decis să menţină respectarea acesteia ca un vehicul de promovare a culturii globale, cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea şi pregătirea împotriva dezastrelor. Conform Rezoluţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) nr. 56/195 din 21.10.2001 şi nr. 64/200 din 21.12.2009, s-a decis ca, în fiecare an, la data de 13 octombrie, să fie marcată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor. Această zi reprezintă un mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea riscurilor dezastrelor.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Local: Alte articole din Botosani