Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, sărbătorită şi la Botoşani

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, sărbătorită şi la Botoşani

Astăzi, de „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, locuitorii din municipiul Botoşani şi comunele Cordăreni şi Nicşeni au aflat de la pompieri cum să facă faţa unor situaţii de urgenţă generate de dezastrele naturale.

Întâlnirile cu inspectorii de prevenire au avut loc atât în unităţile de învăţământ, cât şi în locurile cu aglomerări de persoane. În municipiul Botoşani, la activităţile de informare preventivă au participat şi membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Cetăţenii au primit informaţii despre riscurile potenţial generatoare de dezastre naturale, semnalele de avertizare – alarmare specifice şi modul de comportare în situţiile de urgenţă generate de dezastrele naturale.

Având în vedere dispunerea geografică, judeţul Botoşani este expus majorităţii categoriilor de hazarde naturale care se pot produce: inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, chiciură, îngheţ, furtuni, viscol). Statisticile arată că în ultimul deceniu, calamităţile naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au tendinţa de creştere, atât în intensitate, cât şi în frecvenţă. În Botoşani, cele mai mari dezastre din ultimii zece ani au fost reprezentate de inundaţiile din 2008 şi 2010.

De la începutul anului, botoşănenii au fost expuşi la ploi abundente, căderi de grindină, ninsori abundente şi polei, ger şi caniculă şi, implicit, secetă.

Apărarea împotriva riscurilor implică cunoaşterea lor, dar şi a comportamentului înaintea, pe timpul sau după producerea unei situaţii de urgenţă generate de categoriile de dezastre naturale. Din aceste motive, specialiştii I.S.U. Botoşani derulează permanent acţiuni de informare a populaţiei şi a factorilor de decizie de la nivel local cu scopul creării unor deprinderi de prevenire şi reacţie la dezastrele naturale.

În anul 1989, prin Rezoluţia nr.44/236, Adunarea Generală a O.N.U. a desemnat a doua zi de miercuri din luna octombrie, ca fiind "Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale", iar 13 ani mai târziu, aceeaşi adunare a decis să menţină respectarea acesteia ca un vehicul de promovare a culturii globale, cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea şi pregătirea împotriva dezastrelor. Conform Rezoluţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) nr. 56/195 din 21.10.2001 şi nr. 64/200 din 21.12.2009, s-a decis ca, în fiecare an, la data de 13 octombrie, să fie marcată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor. Această zi reprezintă un mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea riscurilor dezastrelor.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Exercițiu de amploare a pompierilor din Botoșani, Dorohoi și Săveni. Misiuni de salvare în cazul unor incendii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.