Producătorii locali de alimente au creat brandul „Produs din Botoșani”

Producătorii locali de alimente au creat brandul „Produs din Botoșani”

S-au unit să vândă împreună, să fie mai puternici, să aibă un nume care să conteze. Câțiva producători locali din Botoșani s-au unit într-o asociație prin care să se poată promova mai ușor atât pe plan local, cât și la nivel național, pentru a face față concurenței în principal jucătorilor mari de pe piața alimentelor și a multinaționalelor.

În cursul lunii septembrie 2018, un grup de producători locali de produse tradiționale atestate conform legislației în vigoare au hotărât constituirea unei organizații fără scop lucrativ numită „Produs din Botoșani”. Sunt primii producători din Botoșani care și-au dat seama că doar uniți pot supraviețui pe piață și au acționat în consecință.

Membri fondatori ai asociației sunt producători de cașcaval și alte produse lactate, preparate din carne, plăcinte și dulciuri tradiționale, miere de albine, pește și preparate din pește, dulcețuri și siropuri din trandafir, prelucarea plantelor medicinale și aromatice și obținerea de produse din acestea, cum ar fi jeleuri după rețete vechi, produse de întreținere și folosință uzuală. Președinte al Asociației ”Produs din Botoșani” este avocatul Doina Berescu, cea care a venit în asociație cu prelucrarea plantelor medicinale și aromatice.

„Asocierea s-a făcut cu sprijinul și suportul Direcției Agricole, a directorului Delibaș și a Biroului senatorului Trufin Lucian care ne-au asigurat suportul logistic inițial pentru informare, constituire, întâlniri, etc. Scopul asocierii este acela de promovarea a activității și produselor agricole tradiționale, locale și de promovare a calității în ceea ce consumăm și folosim zi de zi, făcând diferența între industrial și traditional: fără conservanți în produse, fără prelucrări mecanice complexe, manopera produselor fiind făcută manual prin utilizarea unor rețete consacrate, din vechime”, a declarat Doina Berescu.

Agralim, cel mai mare târg din regiunea Moldovei, a fost locul în care cei câțiva producători botoșăneni au mers împreună, iar sub ”umbrela” Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, botoșănenii vor participa și la Târgul internațional Indagra, de la sfârșitul lunii octombrie. Doina Berescu a precizat că uniți în asociație producătorii pot participa la târguri naționale și internaționale având costuri semnificativ mai mici și oferind un plus de încredere consumatorului. Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole, a spus despre Asociația ”Produs din Botoșani” că este ”Un vis împlinit!”.

”Este un proiect la care am contribuit și eu, este un vis împlinit să avem ”Produs din Botoșani”. În această asociație pot veni toți producătorii locali din Botoșani din domeniul agricol. Produsele lor vor avea un logo comun pe etichetă și vor fi promovate mai ușor la nivel național și chiar internațional. Probabil săptămâna viitoare vor fi depuse actele la instanță pentru asociație și vom căuta să aducem cât mai mulți producători în asociație”, a declarat Delibaș.

Acesta a precizat că poartă discuții și cu un producător local de sucuri naturale pentru a intra în asociație și a vinde produsele sub ”Produs din Botoșani”. Senatorul Lucian Trufin, secretarul Comisiei de Agricultură din Senat, a declarat că asocierea producătorilor de alimente din Botoșani le conferă forța de care duceau lipsă până acum.

„Nu am unde să vând, samsarii își bat joc de munca mea și a familiei mele, supermarketurile nici măcar nu vor să stea de vorbă cu mine că nu am cantitatea necesară pentru a fi prezent cu munca mea pe rafturile lor” – acestea sunt durerile pe care le are fermierul botoșănean și mi le spune de fiecare dată. Există totuși un posibil răspuns la aceste probleme – Asocierea. Mai mult, o idee pe care am promovat-o încă din 2017 a prins contur datorită unor oameni muncitori, inimoși dar și ancorați în realitate. “Produs din Botoșani” este o asociație condusă de doamna Doina Berescu și care reunește, deocamdată, unii dintre cei mai reprezentativi producători, care tind să fructifice la maxim potențialul agricol de care dispune județul nostru și pentru toate aceste lucruri merită felicitați, încurajați și mai ale sprijiniți. Faptul că beneficiază de sprijinul instituțiilor statului prin grupul de lucru format cu Direcția pentru Agricultură Botoșani reprezintă un sprijin pentru acești producători care își doresc mai mult și pot promova județul prin calitatea produselor proprii, dar beneficiile sunt mai numeroase și mă refer aici în principal la costurile de funcționare și operare a activităților de comercializare a produselor agroalimentare. “Produs din Botoșani” este un brand de care are nevoie atât județul nostru cât și producătorii locali, cu care ne mândrim, fiind o oportunitate de promovare și recompensare corectă a muncii fermierului botoșănean și de creștere a economiei locale”, a declarat senatorul Lucian Trufin.

Din 2014 există un act normativ de atestare și promovare a produselor tradiționale, la nivel național fiind emise de către Ministerul Agriculturii cel puțin 500 de atestate ale unor produse care consacră tocmai valorile promovate prin Asociația ”Produs din Botoșani”: calitate, materii prime și metode de lucru manuale. Se obțin cantități mici dar care pot fi valorificate mai bine de către producătorii locali.

În Asociația ”Produs din Botoșani” a intrat și Asociația Producătorilor Cașcavalul de Săveni, singurul produs alimentar din regiunea Moldovei care urmează să primească recunoaștere la nivel european la începutul anului 2019. Sursa: banulbotosanean.ro

Stirea anterioara

Nicio zi fără bețivi la volan. Încă un dosar penal pentru un botoșănean depistat în timp ce conducea băut

Stirea Urmatoare

A început modernizarea unui nou drum județean de piatră - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.