Prefectul coordonează inventarierea generală a terenurilor din Botoşani

Prefectul coordonează inventarierea generală a terenurilor din Botoşani

Cei aproape 5.000 de kilometri pătraţi de teren ai judeţului Botoşani vor fi măsuraţi şi verificaţi în următoarea perioadă de câteva zeci de comisii instituite prin ordinul prefectului Costică Macaleţi. Acţiunea, menită a se încheia la sfârşitul lunii noiembrie, este o componentă strict necesară a legii privind finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist din România.

Pentru aplicarea actului normativ adoptat în acest an, la nivelul judeţului Botoşani au fost constituite 22 de comisii conduse de specialişti din cadrul Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Oficiului de Cadastru şi a altor instituţii deconcentrate, din componenţa acestora făcând parte specialişti agricoli, ai domeniului silvic, dar şi primarii şi secretarii tuturor unităţilor administrativ-teritoriale. Acestea vor trebui să întocmească situaţia tuturor terenurilor agricole şi forestiere aflate în proprietatea statului şi care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate.

Este bine ca botoşănenii să ştie că, aşa cum legea 165 din 2013 specifică, până la întocmirea situaţiei centralizatoare se suspendă emiterea hotărârilor de validare a comisiei judeţene de fond funciar, eliberarea titlurilor de proprietate, punerea în posesie, precum şi orice alte proceduri din acest domeniu. Se fac excepţii doar în cazul hotărârilor judecătoreşti definitive.”, explică prefectul Costică Macaleţi.

În următoarele luni comisia judeţeană de fond funciar pot doar corecta o serie de erori din titlurile de proprietate sau pot opera rectificări ale documentelor, aşa cum acestea sunt detaliate de specialişti.

Legea privind finalizarea restituirilor stabileşte o serie de termene pentru toate etapele necesare acestui amplu proces, soluţionarea tuturor cererilor urmând a se face până la data de 1 ianuarie 2016, stabilind, totodată, şi sancţiuni pecuniare pentru funcţionarii ce nu-şi îndeplinesc sarcinile ce le revin. Amenzile pot ajunge şi la 100.000 de lei.

La nivelul judeţului Botoşani s-au emis titluri de proprietate în proporţie de peste 97%, însă mai sunt aproximativ 5.000 de cereri nesoluţionate până în prezent.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Noi schimbări în cazul Cardului de Sănătate! Ce trebuie să știe românii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.