Investiție de 1 miliard de euro în județul Botoșani

Investiție de 1 miliard de euro în județul Botoșani

Record al investiţiilor private în judeţul Botoşani! Dealurile comunelor din Botoşani vor fi înţesate de turbine eoliene în următorii doi ani, investiţii private care vor atrage peste UN MILIARD DE EURO în judeţ, majoritatea covârşitoare a acestora fiind fonduri străine. Cele mai mari proiecte sunt în zona Păltiniş şi la Suliţa.

Vântul din Botoşani a atras afacerişti din Suedia, Portugalia şi Grecia, aceştia urmând să pompeze în următorii doi ani cele mai mari investiţii private străine din istoria judeţului, scrie banulbotosanean.

Dana Elena Boariu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Botoşani, a declarat că o parte dintre acestea au început sau sunt în curs de începere, iar altele mai au de obţinut avize şi vor intra la execuţie începând de anul viitor. „Avem proiecte importante la Suliţa, la Păltiniş, care cuprinde un parc pe teritoriul comunelor Păltiniş, Rădăuţi-Prut, Viişoara şi Coţuşca, fiind cel mai mare parc eolian care se va construi în Botoşani”, a declarat Dana Elena Boariu.

Potrivit APM Botoşani, în judeţul Botoşani au obţinut autorizaţiile sau sunt în curs de obţinerea proiecte cu o putere totală instalată de 710 MW, respectiv un număr total de 264 de turbine eoliene.

Cea mai mare investiţie se va derula în zona Păltiniş, una cu capital suedez prin firma Terra România, între 700 şi 800 milioane de euro, valoarea depinde de mai mulţi factori şi include şi o posibilă extindere a proiectului de la care se vrea să se înceapă. Astfel, în zona Păltiniş, care cuprinde comunele Coţuşca, Păltiniş, Rădăuţi-Prut şi Viişoara, vor fi amplasate 158 de turbine eoliene, potrivit proiectului, cu o putere instalată de 474 MW. Investiţia va atrage aduce în cele patru comune peste 700 de tiruri care vor transporta din sudul ţării componentele turbinelor eoliene. Totodată, câteva sute de muncitori români şi străini vor lucra la acest proiect, iar câţiva zeci de kilometri de drum din pământ vor fi betonaţi. Parcul eolian de la Păltiniş va fi construit începând cu anul viitor.

La Suliţa portughezii de la Infusion România vor investi peste 100 de milioane de euro într-un parc eolian care va cuprinde 29 de turbine, potrivit APM Botoşani. Jose Afonso, managerul de proiect, a declarat că s-au obţinut absolut toate avizele şi autorizaţiile şi că în acest an compania va amenaja organizarea de şantier, urmând ca lucrările să fie demarate imediat ce vremea va permite asta. Parcul eolian de la Suliţa va avea o putere instalată de 65,25 MW, potrivit şefei APM Botoşani. La Suliţa se aşteaptă ca în primăvara lui 2012 să înceapă sosirea celor 300 de tiruri care vor transporta componentele turbinelor eoliene, pregătirile fiind demarate încă din această toamnă.

Apoi, la Mitoc va fi demarată construcţia unui parc eolian care va aparţine firmei International Wind Energy. Proiectul prevede montarea a 29 de turbine cu o putere instalată de 100 MW. În acest proiect este implicat şi omul de afaceri botoşănean Valeriu Iftimie, patronul firmelor Elsaco.

În zona Dângeni-Gorbăneşti investesc în afacerile cu vânt grecii de la Eololand, urmând să amplaseze 10 turbine cu o putere de 47,5 MW.

Celelalte investiţii în vântul din Botoşani sunt la Tudora şi Bucecea, câte o turbină, şi la Cândeşti, unde va fi construit un parc care va avea 10 turbine eoliene.

Pe lângă toate acestea, în multe alte comune s-au montat în aceşti ani sau abia acum s-au solicitat autorizaţii pentru amplasarea sistemelor de măsurare a vitezei vântului, sisteme care vor monitoriza puterea cu care bate vântul timp de doi ani.

Faptul că în judeţ străinii vor pompa cel puţin un miliard de euro în afacerile cu vânt va ceea un impact economic şi social major la nivel local. Câteva mii de persoane vor lucra la aceste proiecte, de la şoferii camioanelor agabaritice care trebuie să transporte pe rute speciale şi bine dirijate turbine eoline de 100 m lungime, la muncitorii străini care vor monta eolienele, şi până la producătorii de beton care vor livra sute de mii de metri cubi de beton pentru susţinerea eolienelor şi cei câţiva zeci de kilometri de drum ce urmează a fi betonaţi, până la sutele de tone de fier, toţi vor lucra la aceste proiecte. Mai mult, muncitorii străini şi ceilalţi specialişti din ţară care vor munci la dezvoltarea parcurilor eoliene din judeţul Botoşani trebuie cazaţi şi hrăniţi timp de doi sau chiar trei ani, până când se vor da în folosinţă proiectele, aspecte care vor dezvolta mult economiile locale.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.