De la regimentul 33 Dorobanți 1888, la depozitul 33 materiale tehnice „Moldova” 2013

De la regimentul 33 Dorobanți 1888, la depozitul 33 materiale tehnice „Moldova” 2013

Depozitul 33 Materiale Tehnice „Moldova” este continuatorul tradiţiilor de luptă ale Regimentului 33 Dorobanţi “Tulcea”, actul de înfiinţare al acestei unităţi constituindu-l Înaltul Decret nr. 824 dat de regele Carol I, la 3 aprilie 1888, prin care – începând cu 1 aprilie 1888 – în locul batalionului de dorobanţi aflat în Dobrogea, se înfiinţează un regiment.

În îndelungata şi glorioasa sa existenţă, Regimentul 33 Dorobanţi ”Tulcea” a fost martor şi a participat la principalele evenimente interne şi internaţionale la care a fost angajată România. Astfel, în anul 1913, când situaţia din Europa se agravase prin izbucnirea şi desfăşurarea celui de al doilea război balcanic, regimentul participă la prima sa campanie, în perioada 5 iulie-2 august 1913, când s-a aflat pe teritoriul Bulgariei, unde nu a dus lupte, dar a asigurat protecţia populaţiei minoritare musulmane în faţa atrocităţilor la care era supusă de către populaţia majoritară. În perioada primului război mondial - război de reîntregire a neamului- cum a rămas în conştiinţa românilor, Regimentul 33 Dorobanţi a participat la campania din 1916 la luptele pentru apărarea defileului Prahova şi la bătălia pentru apărarea Bucureştiului, după care s-a retras împreună cu întreaga armată română pentru refacere în Moldova.

În august 1917 regimentul a participat la marea bătălie de la Mărăşeşti, bătălie în urma căreia ofensiva trupelor germane şi austriece a fost definitiv oprită. Pentru faptele de arme savârşite de ostaşii regimentului, drapelul unităţii a fost decorat cu Ordinul “Mihai Viteazul” clasa a III-a, Ordinul „Steaua României cu spade” şi panglică de „Virtutea Militară”.

Din ordinul Marelui Stat Major nr. 166 din 1922, Regimentul 33 Infanterie a fost dislocat din garnizoana Tulcea şi mutat în garnizoana Orhei, în Basarabia, până în martie 1939, având misiunea de a împiedica propaganda şi pătrunderea agenţilor bolşevici în Basarabia şi menţinerea ordinii în zonă.

În timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale Regimentul 33 Infanterie “Tulcea” a participat la Campania din Est la luptele pentru eliberarea Basarabiei şi la luptele din peninsula Crimeea, precum şi la Campania din Vest la luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei. În patru ani de război, ostaşii regimentului au dat dovadă de nenumărate fapte de eroism, mulţi cu preţul vieţii, pentru care au fost decoraţi cu ordine şi medalii româneşti şi străine.

În perioada postbelică, Regimentul 33 Infanterie “Tulcea” a fost de mai multe ori desfiinţat şi reînfiinţat, fiind mutat în mai multe garnizoane. Astfel, în baza ordinului Marelui Stat Major, Divizia 10 Infanterie emite Ordinul nr. 12718 din 20 august 1945, prin care se ordonă desfiinţarea Regimentului 33 Infanterie şi transformarea lui în Regimentul 1 Care de Luptă, cu reşedinţa la Târgovişte. La începutul anului 1951, regimentul se mută la Fălticeni, pentru ca în toamna aceluiaşi an să se desfiinţeze iarăşi, ofiţerii fiind puşi la dispoziţia diviziei.

La 23.02.1959 Regimentul 280 Infanterie de la Moineşti îşi schimbă denumirea în Regimentul 33 Infanterie şi se mută în garnizoana Botoşani. La data de 30.09.1961, Regimentul 33 Infanterie devine Regimentul 33 Mecanizat. În baza Decretului Prezidenţial nr. 28 din 21.10.1974, Regimentul 33 Mecanizat primeşte denumirea de “Alexandru cel Bun”, pe care o purtase Regimentul 37 Infanterie, cu garnizoana la Botoşani, desfiinţat după campania din est.

În întreaga perioadă postbelică, Regimentul 33 Mecanizat “Alexandru cel Bun”, din compunerea Diviziei 10 Infanterie, a obţinut cu regularitate rezultate bune şi foarte bune în pregătirea pentru luptă, la aplicaţiile tactice şi la tragerile de luptă, inspecţiile şi controalele eşaloanelor superioare, pregătind multe contingente de ostaşi, îndeplinind şi alte misiuni încredinţate de conducerea armatei.

În timpul evenimentelor din decembrie 1989, efectivele regimentului au asigurat stabilitatea şi liniştea în municipiile BOTOŞANI şi SUCEAVA.

La 1 mai 1994, în baza Ordinului General nr.3 al ministrului apărării naţionale din 24.01.1994,  comandamentul Regimentul 33 Mecanizat “Alexandru cel Bun” s-a desfiinţat, transformându-se in comandamentul Brigăzii 33 Mecanizată.  În conformitate cu Ordinul General nr. 2 al ministrului apărării naţionale din 26 ianuarie 1995, prin transformarea subunităţilor de tip batalion ale fostului Regiment 33 Mecanizat s-au înfiinţat unităţile de tip batalion ale brigăzii. La 28 februarie 1995 marea unitate avea în compunere: trei batalioane de infanterie, un batalion de tancuri, trei divizioane de artilerie terestră şi un divizion de artilerie antiaeriană

La 1 iunie 1996, prin Decretul Prezidenţial nr. 136 din 30.05.1995 şi Ordinul ministrului apărării naţionale nr. 3273 din 22.05.1995, Brigăzii 33 Mecanizată i-a fost înmânat drapelul de lupta, prilej cu care a primit şi denumirea de “Alexandru cel Bun”.

Începând cu 1 ianuarie 2002, Brigada 33 Mecanizată “Alexandru cel Bun” îşi schimbă denumirea în Brigada 33 Mecanizată Teritorială “Alexandru cel Bun”. Ca mare unitate tactică din subordinea Corpului 10 Armată „Ştefan cel Mare” (ulterior a Corpului 4 Armată Teritorial „Mareşal Constantin Prezan”), brigada a obţinut cu regularitate rezultate foarte bune şi bune, fiind una dintre unităţile apreciate de către eşaloanele superioare.

La 30.05.2005 Comandamentul Brigăzii 33 Mecanizată a fost transformat în Centrul 33 Instrucţie şi Depozitare iar începând cu 01.08.2007 trece în subordinea Brigăzii 4 Logistică. În această perioadă centrul şi-a îndeplinit cu cinste misiunea care i-a fost încredinţată.

În conformitate cu „Graficul planului de continuare a procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României în anul 2007”, în perioada septembrie – octombrie 2007, Centrul 33 Instrucţie şi Depozitare se transformă în Centrul 33 Depozitare. Noul stat de organizare a intrat în vigoare începând cu data de 01.11.2007.

Până la data de 01.07.2009 unitatea a avut dispus comandamentul în clădirea în care au funcţionat comandamentele Regimentului 33 Mecanizat „ Alexandru cel Bun”, Brigăzii 33 Mecanizată                „ Alexandru cel Bun”, Brigăzii 33 Mecanizată Teritorială „ Alexandru cel Bun” şi  Centrului 33 Instrucţie şi Depozitare.

Depozitul 33 Materiale Tehnice „Moldova” - U.M. 01189 are în administrare un număr de 9(nouă) cazărmi cu o suprafaţă totală de 247 hectare.

Unitatea are constituit la parterul pavilionului comandament, muzeul unităţii. Pe holurile comandamentului sunt expuse plăci comemorative cu numele celor căzuţi pe câmpul de luptă, pictura în mărime naturală şi bustul din bronz  ale domnitorului Alexandru cel Bun, plăcile din marmură cu numele comandanţilor Regimentului 37 Infanterie „Alexandru cel Bun” care a funcţionat în această cazarmă până în anul 1942 – când s-a desfiinţat şi ale comandanţilor Regimentului 33 Mecanizat          „Alexandru cel Bun” care care a funcţionat în această cazarmă începând cu  anul 1959.

În conformitate cu adresa nr. A 2188/14.05.2009ba U.M. 02600 Bucureşti, Centrul 33 Depozitare primeşte Nota documentară privind atribuirea denumirii onorifice „Moldova”.

Centrul 33 Depozitare „Moldova” s-a  subordonat  Bazei 4 Logistică „Transilvania” până la data de 01.06.2010, iar de la această dată, în conformitate cu Planul cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României în anul 2010, se subordonează comandamentului  Diviziei 2 Infanterie „Getica”. Unitatea are în compunere  comandament,  subunităţi şi structuri anexe, fiind la această dată o componentă structurală de specialitate a Forţelor Terestre, destinată asigurării cu materiale, precum şi depozitării şi păstrării tehnicii, echipamentelor şi materialelor excedentare rezultate în urma procesului de reformă şi restructurare din Armata României.

Începând cu data de 01.10.2010 Centrul 33 Depozitare „Moldova” primeşte un nou stat de organizare şi se transformă în Depozitul 33 Materiale Tehnice. Până la această dată, unitatea îşi schimbă subordonarea – de la comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica” la comandamentul Bazei 3 Logistice „Zargidava”/ Divizia 2 Infanterie „Getica”. Depozitul 33 Materiale Tehnice devine astfel unitate de sprijin logistic, subordonată comandamentului. Bazei 3 Logistice, „Zargidava” care asigură primirea, depozitarea, întreţinerea, repararea, distribuirea, păstrarea, controlul tehnic şi constituirea stocurilor operative ale Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pompierii dorohoieni au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la motorul unei autoutilitare

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.