Autoritățile din Botoșani vin cu precizări asupra situației cetățenilor sri-lankezi

Autoritățile din Botoșani vin cu precizări asupra situației cetățenilor sri-lankezi

În virturtea unei informări cât mai clare asupra situației cetățenilor sri-lankezi angajați la GT Company SRL din Botoșani, facem următoarele precizări:

Pe perioada carantinării, atât autoritățile cât și angajatorul s-au aflat într-o continuă colaborare cu cetățenii sri-lankezi în vederea găsirii soluțiilor optime după ieșirea din carantină, în funcție de doleanțele personale. Prin urmare, cei mai mulți dintre ei, respectiv 36, și-au manifestat intenția de a pleca la București, unde și-ar fi găsit un alt loc de muncă în zona Colentina și doar patru dintre ei și-au exprimat dorința de a se reîntoarce la GT Company. 

Potrivit GT Company, în urma discuțiilor cu avocata cetățenilor sri-lankezi, s-a solicitat ajutorul în vederea transportării lor la București, în zona Colentina, acolo unde urmau să fie primiți de către noul angajator. În acest context, ca urmare a contactării unei firme de transport din Botoșani și prezentării situației, conducerea firmei s-a oferit să îi transporte pe cheltuiala proprie. Conform reprezentanților transportatorului, pe perioada deplasării spre București au existat neînțelegeri între cetățenii sri-lankezi, în sensul că o parte și-a dorit să ajungă la aeroport, iar o parte la noul angajator. 

Precizăm faptul că ipoteza potrivit căreia cetățenii sri-lankezi au fost abandonați nu poate fi luată în calcul, deoarece toate părțile implicate (Instituția Prefectului, organele de ordine, firma angajatoare, Biroul pentru Imigrări al jud. Botoșani, Direcția de Sănătate Publică) au colaborat în așa fel încât situația cetățenilor sri-lankezi să se soluționeze. 

Potrivit Biroului pentru Imigrări al jud. Botoșani, cetățenii străini din Sri Lanka sunt titularii UNUI PERMIS UNIC valabil, document eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări care atestă dreptul de ședere și de muncă pe teritoriul României. În conformitate cu prevederile art. 56 alin (9) din OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, permisul unic al cetățenilor străini din Sri Lanka rămâne valabil până la expirarea perioadei pentru care a fost eliberat, dar nu mai mult de 90 de zile de la data înregistrării încetării raporturilor de muncă cu anagajatorul GT Company. În acest interval de timp, un alt angajator poate solicita eliberarea unui aviz de angajare, aceștia putând ulterior să solicite prelungirea dreptului de ședere temporară în scop de muncă, fără obligativitatea obținerii uneiu vize de lungă ședere pentru angajare în muncă (art. 56 alin (9 ^1)și alin (10) din OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Până la împlinirea termenului prevăzut la art. 59 alin (9) din actul normativ menționat, străinii pot rămâne legal pe teritoriul României sau se pot întparce în țara de origine în mod voluntar. 

Potrivit art. 3 din OUG nr. 194/2002, străinii care locuiesc legal pe teritoriul României se bucură de următoarele drepturi: se pot deplasa liber și își pot stabili reședința/domiciliul oriunde pe teritoriul României, pot părăsi teritoriul statului român și reintra pe toata durata valabilității permisului de ședere. Așadar, conform informațiilor referitoare la situația juridică a cetățenilor străini din Sri-Lanka furnizate de Biroul pentru Imigrări al jud. Botoșani, nu există bază legală de a-i reține în Botoșani fără voia lor.

De asemenea, facem mențiunea că inclusiv în cursul zilei de astăzi, conducerea GT Company și-a reiterat intenția de a-i reangaja pe toți cetățenii sri-lankezi, inclusiv prin asigurarea transportului către Botoșani. 

Totodată, referitor la apariția în spațiul public a informațiilor privind rele tratamente aplicate grupului de persoane din Sri Lanka facem precizarea că Direcția de Sănătate Publică Botoșani a testat toate persoanele din grupul de angajați din Sri Lanka, cele depistate pozitiv fiind internate în spital iar pentru contacți s-a dispus măsura carantinării și supravegherea de 14 zile conform metodologiei în vigoare. Persoanele care au terminat perioada de izolare au primit avizul epidemiologic putând părăsi centrele în care au fost cazate pe toată această perioadă beneficiind de serviciile corespunzătoare. În cursul zilei de ieri, medicul epidemiolog șef, asistentul de serviciu la decarantinare și șoferul unității s-au deplasat la Cabana Stejarul pentru a supraveghea activitatea. Pentru că angajații din Sri Lanka și-au exprimat opțiunea de a părăsi județul Botoșani, personalul DSP a purtat discuții amiabile cu aceștia și s-a asigurat că au parte de condiții corespunzătoare și pe perioada transportului. 

Centrul Județean de Comunicare Botoșani

Stirea anterioara

CIRC în fața polițiștilor de frontieră: a încercat să fugă pentru că avea permisul SUSPENDAT!

Stirea Urmatoare

Accident la intrarea în Hudești! Două tinere rănite au fost transportate la spital

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.