Astăzi s-a sfinţit Schitul Lebăda din Botoşani

Astăzi s-a sfinţit Schitul Lebăda din Botoşani

Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a sfinţit astăzi Biserica "Înălţarea Sfintei Cruci" – a Schitului Lebăda ce aparţine de Mănăstirea Guranda din judeţul Botoşani.

Târnosirea lăcaşului de cult a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii oficiată de IPS Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La acest eveniment au participat autorităţi locale şi judeţene. După citirea Sfintei Evanghelii IPS Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci. Credincioşii au trecut prin sfântul altar şi s-au închinat sfintei mese. Botoşănenii sunt aşteptaţi astăzi până la miezul nopţii la Schitul Lebăda pentru a se închina în biserica nou sfinţită.

Schitul Lebăda a luat fiinţă, care aparţine de Mănăstirea Guranda a luat fiinţă la începutul lunii august 2011. Aşezarea monahală de la Lebăda a fost ridicată de Ionel Ţâmpău, om de afaceri din Botoşani, fiind o construcţie în stil maramureşean, copie după Mănăstirea Bârsana din judeţul Maramureş.

Înfiinţarea schitului a avut loc după ce au fost transferate două monahii de la Mănăstirea Guranda. "Construcţia schitului a început în anul 2000, realizându-se o lucrare frumoasă, fiind întocmită toată documentaţia necesară. În prezent sunt patru monahii care încearcă să dea viaţă duhovnicească noului schit, sub conducerea monahiei Paisia Babii, egumena aşezării monahale. Duhovnicul obştii va fi la Mănăstirea Popăuţi, până când se va rândui un ieromonah care să se dedice special deservirii schitului", a explicat arhim. Ioan Harpa. Pe lângă biserica propriu-zisă mai există şi o casă monahală care cuprinde corp de chilii şi trapeză. Obştea va ţine rânduiala celor şapte Laude, iar atunci când va fi posibil se va săvârşi Sfânta Liturghie. În incinta schitului va funcţiona un atelier de croitorie.

"Domnul Ionel Ţâmpău a avut în viaţă încercări deosebite. În memoria celor dragi a dorit să zidească o biserică în oraş, dar pentru că nu a găsit teren a ridicat acest sfânt lăcaş, aflat la cinci kilometri de Botoşani", a explicat arhim. Ioan Harpa. La Schitul Lebăda se poate ajunge prin cartierul Lebăda din Botoşani (aflat la ieşirea din oraş, spre Iaşi), fiind situat la o distanţă de cinci kilometri de drumul european E 58.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.