Aproape 6000 de participanți la prima ediție a Zilelor Nordului, Darabani

Aproape 6000 de participanți la prima ediție a Zilelor Nordului, Darabani

Aproape șase mii de participanți, majoritatea dărăbăneni, dar și vizitatori veniți din Botoșani, Iași, Cernăuți, Suceava, Vrancea, Vaslui, Sibiu și Cluj au adunat evenimentele de pe agenda festivalului „Zilele Nordului”, găzduit în perioada 8-10 august la Darabani, cel mai nordic oraș al României. Evenimentul a inclus concerte rock, spectacole de teatru, muzică și dans popular, ateliere creative, expoziții foto, dezbateri și lansări de carte, precum și inaugurări de obiective turistice readuse în circuit cu prilejul festivalului.

Au concertat trupe venite de pe ambele maluri ale Prutului - Vița de Vie, The Brad Pits, Basska, Mevv, The Kryptonite Sparkes, N.O.R., Paralela 47, Pinholes, Xenon, Outstorm, Toy Machines, Inside și Veriga. Compania de teatru independent Create.Act.Enjoy a prezentat spectacolul de teatru „Zmeiada Spațială 2.0”, iar poetul Victor Teișanu și-a lansat volum de debut în critica literară „Poeți botoșăneni de azi”. Nicolae R. Dărămuș a vorbit despre protejarea naturii în cadrul dezbaterii „De la era egoului la era frăției”, în timp ce obiectivele turistice ale zonei au fost prezentate la tururile ghidate organizate sâmbătă și duminică.

În cadrul festivalului a fost inaugurat Muzeul Nordului, în prezența oficialităților locale și județene. Găzduit de conacul Balș din Darabani, muzeul are un patrimoniu inițial de aproape 500 de exponate, grupate în colecții reprezentative pentru regiunea Moldova de Nord – nordul Basarabiei – Bucovina de Nord. Majoritatea obiectelor expuse au fost donate de colecționarul local Dumitru Haha.

Cu sprijinul Primăriei și al Ocolului Silvic din Darabani, organizatorii Zilelor Nordului au reamenajat și Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, monument istoric, pe baza unui proiect realizat de Biroul de Peisagistică OPNA Landscape Culture din Cluj. În toamnă va fi plantat un tânăr stejar care să-l înlocuiască, simbolic, pe unul dintre cei patru stejari seculari, distrus în urmă cu câțiva ani.

„Am reușit, cu sprijinul autorităților și al comunității locale, să organizăm la Darabani un festival surprinzător pentru toată lumea, un festival care a transformat din nou Nordul într-un nucleu viu al culturii românești, fie și pentru un week-end. Au venit aici turiști din întreaga regiune, dar și de peste Carpați, nu e puțin lucru pentru o primă ediție”, a declarat Ștefan Teișanu, directorul festivalului.

Acesta le-a mulțumit în mod special primarului Corneliu Aroșoaie și celor 45 de voluntari care au ajutat la buna organizare a festivalului, precum și tuturor partenerilor care au promovat evenimentul. „Modul în care comunitatea locală și tinerii din întreaga regiune au primit acest festival ne-a convins să revenim și la anul și în anii următori. Darabaniul va rămâne mereu scena centrală a festivalului, dar ne propunem ca în viitor să ajungem în întreaga regiune Iași-Chișinău-Cernăuți cu proiectele de revitalizare marca ZN”, a completat Teișanu.

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere: România, Ucraina și Republica Moldova. Adunând laolaltă artiști și turiști din România, Basarabia și Bucovina de Nord, festivalul își propune să contribuie la revitalizarea urbană, socială și culturală a acestei regiuni și la promovarea ei în rândul românilor de pretutindeni. Festivalul este organizat de către Asociația Nord, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Darabani, iar prima ediție a fost co-finanțată prin programul Tineret în Acțiune. Parteneri: BCR, Pepsi, Stejar.Mai multe informații pe site-ul www.zilelenordului.ro.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice. Câți bani pot primi angajații

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.