Ziua Școlii Gimnaziale „Elena Rareș” din municipiul Botoșani marcată prin lecții de viață pentru cei mici de la pompieri - FOTO
Elevii Școlii Gimnaziale „Elena Rareș" din municipiul Botoșani au sărbătorit ziua unității de învățământ într-un mod cu totul inedit. Aceștia au avut parte de o surpriză specială: o întâlnire educativă cu pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.
Copiii au învățat, într-un mod interactiv și pe înțelesul lor, cum să fie în siguranță în fața pericolelor. Au aflat cum să prevină situațiile de urgență și ce trebuie să facă în caz de cutremur sau incendiu – lucruri esențiale pentru viață.
Unul dintre cele mai așteptate momente a fost prezentarea autospecialei de stingere. Elevii au descoperit accesoriile folosite în misiunile de salvare și au probat echipamentele de protecție folosite de pompieri.
Specialiști ISU Botoșani le-au transmis elevilor următoarele sfaturi în cazul producerii unui incendiu în incinta școlii:
▪anunțați incendiul primului adult pe care îl întâlniți și păstraţi-vă calmul;
▪părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;
▪urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare! Viaţa este mai importantă!
▪când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice vor face prezenţa.
▪aşteptaţi intervenția pompierilor.
În cazul unui incendiu în locuință, elevii au fost învățați să:
▪anunţe imediat părinţii sau pe cei din jur, să strige după ajutor sau sune la 112 dacă sunt singuri;
▪să își ajute frații sau prietenii de joacă mai mici pe timpul evacuării din clădire;
▪să nu se ascundă în diferite locuri (sub pat, în dulap etc.);
▪dacă este mult fum, să înainteze în genunchi, deoarece la nivelul podelei pot respira mai bine;
▪să nu se întoarcă în clădire, nici măcar pentru animalele sau alte bunuri de valoare.
La final, copiii au primit materiale informative din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C.”, „Nu tremur la cutremur”, „Ai grijă la cea mai mare grijă:siguranța copilului tău”, „Îndepărtează pericolele. Protejează-i pe cei dragi!”, "Un cămin sigur pentru copilul tău" și „Viziune 2020”.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Activitatea face parte din eforturile continue ale ISU Botoșani de a-i învăța pe cei mici cum să reacționeze responsabil și calm în situații de urgență.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.