Vor fi filmați și supravegheați. Se instalează camere de supraveghere în școli. Decizia a venit vineri, 28 iunie
Guvernul a aprobat vineri o ordonanță de urgență pentru a permite să se instaleze camere de supraveghere în școli, cu scopul de a preveni bullying-ul.
Guvernul a aprobat vineri, 28 iunie, o ordonanță de urgență pentru a permite să se instaleze camere de supraveghere în școli, cu scopul de a preveni bullying-ul. Această măsură modifică și completează Legile învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și învățământului superior nr. 199/2023. Potrivit noilor reglementări, camerele video vor fi montate doar cu consimțământul unităților școlare și al părinților.
Scopul principal al ordonanței este de a crea un mediu educațional sigur și sănătos, abordând comportamentele dăunătoare precum violența verbală, fizică și psihologică, inclusiv bullying-ul. Executivul a subliniat importanța acestor măsuri pentru securitatea elevilor.
Decizia de instalare a sistemelor de supraveghere audio-video este lăsată la latitudinea fiecărei unități școlare, însă este obligatoriu să obțină acordul părinților, elevilor majori și al personalului. În cazuri excepționale, când riscul de violență în școală este crescut și există numeroase sesizări, camerele pot fi instalate doar după informarea persoanelor afectate. Autorizarea pentru instalare și operare aparține consiliului de administrație al unității școlare, cu aprobarea directorului și consultarea personalului, pe o perioadă de maximum un an.
Sistemele de supraveghere pot fi amplasate în sălile de clasă, pe coridoare, în sălile de mese, pe holurile căminelor, în sălile de sport, excluzându-se vestiarele și grupurile sanitare.
Elevii cu dificultăți financiare vor primi ajutor
În plus, ordonanța include și alte reglementări pentru sprijinirea elevilor în continuarea studiilor. Aceasta prevede prioritatea pentru transferul elevelor gravide sau a elevilor părinți la unități de învățământ cu nivel antepreșcolar pentru copiii lor.
În situații de dificultate financiară, acești elevi vor primi sprijin din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. De asemenea, elevii din unitățile de învățământ special vor beneficia de asistență financiară dacă nu pot utiliza mijloacele de transport public.
O altă inițiativă importantă este introducerea bursei de reziliență, în valoare de 300 de lei lunar, pentru a încuraja progresul academic al elevilor. Această bursă se acordă și elevilor cu afecțiuni oncologice sau cronice care sunt școlarizați în „Școlile din Spital” sau la domiciliu.
În domeniul învățământului universitar, ordonanța clarifică condițiile acordării de burse pentru studii complete și parțiale de licență, masterat și doctorat, precum și pentru stagii de cercetare în străinătate, finanțate din fonduri specifice aprobate prin hotărâre guvernamentală și obținute prin concurs național.
De asemenea, reglementează acordarea burselor pentru românii de pretutindeni în instituțiile de învățământ superior de stat din România, recunoscând performanțele academice ale acestora și sprijinindu-i în contextul politicii de susținere a comunităților de români de pretutindeni.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.